Претстојниот MWC ќе ни донесе многу иновации, а еден од нив би можел да биде многу необичен тип на мобилен телефон.

Мнозинскиот акционер на компанијата Т-Мобиле, Дојче Телеком, посочи дека наскоро во Барселона би можел да претстави телефон кој воопшто нема апликации, туку се потпира на вештачка интелигенција.

Deutsche Telekom, Qualcomm и Brain.ai ги здружија силите за да го создадат овој уред наречен T Phone. Телефонот најверојатно ќе се напојува со процесор Snapdragon 8 Gen 3 со вградена AI обработка.

Qualcomm го претстави овој „ѕвер“ на крајот на минатата година, а целта е да ги подобри вештините на вештачката интелигенција на мобилните уреди, особено кога станува збор за фотографии и видеа.

„Вештачката интелигенција и големите јазични модели (LLM) наскоро ќе бидат составен дел на мобилните уреди. Ќе го подобриме животот на корисниците“, велат од Дојче Телеком.

Веројатно не се далеку од вистината – последните година-две се обележани со навлегувањето на вештачката интелигенција во секоја пора на технологијата, што особено се одразува на растот на популарноста на ChatGPT, чет-бот.

Уредот може да прави работи како да резервира летови и хотели, на пример, а со помош на гласовни команди можете да го „нарачате“ за да го планирате вашето следно купување, да правите видеа или да уредувате фотографии.

Ова е секако интересен концепт – ќе биде интересно да се види како изгледа телефонот без апликации, со оглед на тоа што денес е тешко да се замисли секојдневието без нив.