Шпанскиот фудбалски клуб Севиља ќе користи вештачка интелигенција за да го подобри процесот на доведување нови играчи.

Севиља соработува со IBM за да користи алатка за вештачка интелигенција наречена Scout Advisor. Оваа програма, која IBM ја разви на својата платформа, ќе биде интегрирана со постоечкиот пакет на апликации кои веќе постојат во самиот клуб.

Два тима програмери користеа модели за пребарување и анализа на голема количина на информации, со цел да се проценат потенцијалните засилувања од базата на податоци на клубот.

Ова вклучува квантитативни податоци за висината, тежината, брзината, бројот на голови и одиграните минути, но и квалитативните неструктурирани податоци како што е анализа на текст на повеќе од 200.000 извештаи на скаути.

Севиља е инаку позната во фудбалскиот свет по огромната база на податоци за квантитативни проценки на играчите, а клубот беше еден од пионерите во развојот на сопствени апликации со голема количина на податоци кои ги базираат карактеристиките на поединечните играчи на широк опсег на квантитативни параметри. .

Користејќи ги инструкциите од скаутите кои ги опишуваат клучните карактеристики на играчите, Scout Advisor ќе генерира списоци со кандидати врз основа на однапред поставени барања, од кои сите ќе бидат сумирани и нарачани според желбите на луѓето во клубот.