Корисниците на Windows 10 известуваат дека не можат да користат некои од нивните популарни апликации по најновото ажурирање на Microsoft Store.

Многу апликации за Windows 10 се ажурираат директно преку продавницата, што значи дека поправките и новите функции може да се случат независно од ажурирањата на самиот оперативен систем Windows.

Ова е генерално позитивна работа, бидејќи споменатите апликации може да се стабилизираат и надградат без да се чека ажурирање на ОС. Меѓутоа, во овој случај, тоа значи дека ако ажурирањето ја прекине апликацијата Store или други, нема навистина идеално решение до ново ажурирање на Windows.

Апликациите како Calendar, Photos и Calculator го доживеаја токму тоа – тие добија ажурирање во јануари 2024 година, но резултатот беше дека многумина повеќе не можеа да ги користат.

Кога сакаа да ги пријават споменатите прекини на Feedback Hub, ниту тој не функционираше правилно. Оттаму се отвори огромна тема на форумот за поддршка на Мајкрософт, каде се појавија многу луѓе со истиот проблем.

Бидејќи ажурирањето не беше официјално направено од Windows, Microsoft не објави никакви најави за тоа, но се чини дека сите што имаат апликации што не работат имаат заеднички застарен хардвер.

Конкретно, имаше корисници со Intel Core 2 Duo и Quad, како и AMD Athlon чипови. Овие компоненти технички не се наведени како компатибилен хардвер за Windows 10, но досега немаа проблем да го стартуваат. На крајот, тие треба да го чекаат следното ажурирање на Windows, бидејќи тоа е нивната единствена надеж да го решат проблемот.