Ако имате Windows 10 и ги исполнувате условите, Microsoft сега ви дозволува да ја испробате новата функција Copilot која претходно беше достапна само на Windows 11.

Софтверскиот гигант го објави ова неодамна, а сега верзијата Release Preview, која вклучува Copilot, е достапна за тестери.

Copilot за Windows 10 работи многу слично на онаа на Windows 11, со копче на десната страна од таскбарот што ви овозможува да контактирате со чет-бот напојуван со вештачка интелигенција.

Има некои мали разлики во карактеристиките, едноставно затоа што нешто достапно во Windows 11 не постои ниту во Windows 10.

Корисниците на Windows 10 Home или Pro кои се дел од каналот Release Preview може да го тестираат Copilot и веројатно е дека во наредните денови сите што користат Windows 10 на наменетите пазари ќе ја добијат оваа нова функција.

Не е изненадување што Copilot доаѓа на Windows 10m бидејќи сè уште е неверојатно популарен оперативен систем и усвојувањето на Windows 11 е побавно од очекуваното.

Неодамнешниот извештај, заснован на внатрешни податоци, покажа дека Windows 11 е на само 400 милиони уреди две години по лансирањето, а Windows 10 ја достигна таа пресвртница само една година по објавувањето.