Тимот за развој на Call of Duty се обидува да остане чекор понапред од измамниците за да создаде најдобро можно искуство за чесните играчи.

Во тој напор, најновиот потег на дивелоперот можеби е најсмешниот досега. Имено, тие најавија дека механизмот наречен „Splat“ ќе ги оневозможи измамниците, односно „читерите“ кога ќе ги открие, предизвикувајќи ги да паѓаат на земја како да се испукани од топ, и да се „извалкаат“ кога ќе стигнат до земјата.

Ова е дизајнирано да привлече што поголемо внимание на оние кои изневеруваат во популарната игра со пукање, а програмерите рекоа дека ќе биде „очигледно“ кој не ги следи правилата.

До неодамна, програмерите ги чуваа измамниците во играта, веројатно за да собираат податоци и да најдат начини за подобро справување со нив. Сега, сепак, тие стануваат сериозни во борбата против таквото однесување и велат дека нивните нови алатки се „забавни“, објави Engadget.

Системот дури и не мора да означува играч како измамник. Доколку бидат „фатени“ на земја, тогаш ликот што го контролираат ќе настрада при следниот скок. Така, на пример, едноставен скок ќе може да ги елиминира.

Ова, се разбира, нема да се користи случајно против играчи кои играат фер, ниту ќе може да се активира само врз основа на туѓа изјава во играта. Алгоритмите за машинско учење мора да го потврдат сомнителното однесување пред да елиминираат играч.