Вашиот телефон може да биде хакиран исто како и секој друг уред што има можност да се поврзе на интернет. Всушност, телефоните се особено примамливи бидејќи содржат многу податоци за корисниците.

Еве некои од знаците дека хакерите се фатиле за вашиот телефон.

1. Има нешто на вашиот телефон што не го препознавате

Ова е прв случај, а воедно и најлесно забележлив. Пребарувајте го вашиот телефон и ако наидете на апликација што не сте ја преземале, порака од која не знаете или купување што не сте го направиле, тоа може да биде знак дека сте хакирани. Секако, проверете ја и листата на повици.

2. Телефонот работи побавно

Овде, покрај тоа што телефонот работи побавно од вообичаено, батеријата ви се троши побрзо и има повеќе апликации што работат од вообичаено. Многу е веројатно дека се работи за малициозен софтвер кој работи некаде во позадина, што ја троши моќта на вашиот телефон.

3. Употребата на мобилни податоци мистериозно се зголемува

Ако забележите дека користите значително повеќе интернет од вообичаено, веројатно треба да се сомневате во несакани програми во вашиот телефон. Една од причините за ова може да биде тоа што злонамерниот софтвер користи Интернет во позадина за да следи што правите, препорачува Норд.

4. Чудно однесување на телефонот

Овде можеме да прикажеме сè што е невообичаено – така што апликациите не работат како што треба, неочекувано се вклучуваат или исклучуваат, продолжуваат да се исклучуваат или воопшто не можете да ги вклучите. Не мора да значи дека се работи за „вирус“, но може да биде и софтверска грешка, но внимавајте доколку го забележите овој симптом.

5. Се појавуваат скокачки (Pop-up) прозорци

Ако забележите невообичаено голем број скокачки прозорци што се појавуваат низ целиот екран, веројатно имате шпионски или малициозен софтвер на вашиот телефон.

Што да направите ако сте хакирани?

Има неколку работи што можете да ги направите ако знаете, па дури и се сомневате дека сте хакирани: променете ги лозинките што ги користите и стартувајте софтвер против малициозен софтвер за да го скенирате вашиот уред.

Потоа, може да помогне да се исклучат Wi-Fi и мобилните податоци кога не ги користите, така што малициозниот софтвер не може да чита што има на вашиот телефон.

Доколку забележите сомнителна апликација, секако, мора веднаш да ја избришете, а исто така можете да ги известите вашите контакти да не кликнат на нешто што изгледа како да сте ги испратиле, а е дело на несакани програми.

Конечно, ако сè друго не успее, фабрички ресетирајте го телефонот. Бидете внимателни, бидејќи ова ќе ги избрише сите поставки и податоци во телефонот, затоа користете го како последно средство.