Цела година, TikTok се соочува со обвинувања за грижа за приватноста на корисниците, а висок функционер на оваа социјална мрежа дури се најде на сослушување пред Конгресот на САД. Друга земја им се придружи на оние што го забрануваат TikTok, но овој пат не станува збор за загриженост за податоците.

Имено, во Непал TikTok е забранет, а тамошните власти навеле дека оваа социјална мрежа како причина има „негативно влијание врз социјалната хармонија“.

„Оваа одлука е веќе донесена, а релевантните институции ги преземаат сите технички мерки неопходни за спроведување на забраната. TikTok постојано се користи за споделување содржини што ја нарушуваат социјалната хармонија и ги уништуваат семејните односи“, рече министерката за комуникации на Непал, Реха Шарма.

Неколку часа откако беше објавено дека TikTok ќе биде забранет, снимките за одлуката имаа илјадници прегледи на социјалната мрежа.

Лидерот на една од партиите во владејачката непалска коалиција рече дека „потребна е регулатива за да се обесхрабрат оние кои ги злоупотребуваат социјалните мрежи“, но истовремено смета дека „исклучувањето на социјалните мрежи во име на регулатива е сосема погрешно“.