Компанијата Google најави голема промена за Gmail која ќе стапи на сила во јануари.

Почнувајќи од следната година, Google го отстранува основниот HTML приказ за Gmail и го заменува со стандарден приказ низ целиот свет.

Бидејќи Google го отфрли основниот приказ на HTML, корисниците пријавија дека е потешко да се најде, пишува The Register. Кога ќе го отворите Gmail, обично се појавува опцијата за овој приказ велејќи „за бавна врска“. Сепак, трае толку кратко што многумина не успеваат ни да го изберат.

Стандарден поглед, визуелно побогатиот формат што Gmail моментално го носи, беше лансиран за да го замени основниот приказ на HTML пред повеќе од една деценија. Оттогаш, Google додаде нови функции на Gmail, а компанијата рече дека основниот HTML приказ „ја нема целосната функционалност на Gmail“.

Дополнително на ова, некои корисници тврдат дека основниот HTML им овозможил на корисниците со попреченост, како што се лицата со оштетен вид, лесен и достапен начин поминуваат низ нивните е-пошта.

Од лансирањето на стандардниот приказ, Google го задржа основниот HTML приказ како алтернатива што се вчитува побрзо и е посоодветна за оние со бавни прелистувачи или интернет. Сепак, Google сега ја отстрани опцијата на горниот дел од екранот што им дозволуваше на корисниците да „постават основен HTML како стандарден приказ“.