Апликацијата за уредување текст, со функционалност на половина пат помеѓу Notepad и Word, ќе исчезне од Windows 10 и 11 по 28 години, со следното големо ажурирање.

Microsoft WordPad е еден од првите комерцијално прифатени текстуални уредувачи, вклучен во Windows од верзијата 95. Сè уште доаѓа во комплет со Windows 11, но донекаде е занемарен.

Од 2020 година, тој стана составен дел од дополнителните функции на Windows, така што е можно да се деинсталира од нив.

Последно збогум

Со години, а да не зборуваме за децении, оние кои треба да уредуваат „чисти“ текстуални документи обично се одлучуваат за Notepad или слични алатки, додека оние кои имаат поголема побарувачка посегнуваат по полноправни деловни алатки, како што се Word или неговите конкуренти. WordPad на тој начин се најде меѓу овие две крајности, со опции за уредување текст во Rich Text Format, но и со многу помала функционалност од платениот Word.

Microsoft одлучи да ја запре оваа ситуација и едноставно да го прекине WordPad. Во најновиот документ, кој се занимава со застарени функции и карактеристики на Windows, од 1 септември, меѓу нив е наведен и древниот рудиментарен уредувач на текст.

„WordPad повеќе не се ажурира и ќе биде отстранет во идното издание на Windows. Препорачуваме Microsoft Word за богати текстуални документи како .doc и .rtf, како и Windows Notepad за документи со обичен текст како .txt“, рече Microsoft во кратко соопштение, без експлицитно наведување на причините за таа одлука, но не и точна временска рамка кога Windows ќе снема WordPad.

Ако, според тоа, случајно сè уште ја користевте оваа алатка, присутна во Windows во последните 28 години, време е да најдете друго решение.