Наоѓањето на работни контролери за класични игри може да биде речиси исто толку предизвикувачко и скапо како и наоѓањето на нивните аналогни конзоли што не се произведуваат веќе.

Една од примарните категории на производи на компанијата 8BitDo вклучува адаптери кои им овозможуваат на современите контролери да работат на постари системи. Нивните најнови решенија беа создадени за првите две генерации на конзоли за PlayStation.

Сопствениците на класичните конзоли на Sony, PlayStation и PlayStation 2, сега имаат уште една опција за замена на истрошените контролери – 8BitDo „Retro Reciever“. Ретро ресиверот може да ги направи модерните контролери компатибилни со двете конзоли кои не се произведуваат, имајќи предвид дека конекторите за контролорите PS1 и PS2 се идентични. Адаптерот е достапен во продавницата 8BitDo или на Амазон за 25 долари.

Најдобрата карактеристика на ретро ресиверот е поврзувањето со Bluetooth. Наследените конзоли се постари од безжичните протоколи, но сега корисниците можат да уживаат во безжични игри. Сепак, ретро ресиверот поддржува и USB конекција за полнење и репродукција додека е поврзан. Најновиот приемник на 8BitDo е првиот што користи USB-C – неговите претходници користеа USB микро приклучок.

Не е изненадувачки што адаптерот работи со Nintendo, Sony и Microsoft платформи од последните неколку генерации на конзоли: DualShock 4, DualSense, Xbox One, Xbox Series, Wii U Pro и Switch Pro контролери. Исто така, ги поддржува речиси сите специјални 8BitDo гејмпади и аркадни стикови.

Сепак, играчите треба да имаат на ум дека некои наслови на PS2 се потпираат на копчињата чувствителни на притисок на лицето на контролерот PS2 за да примаат различни влезови од половина притискање наместо целосно притискање. Игрите Gran Turismo и Metal Gear Solid се најистакнатите примери на основна механика на игра што ги користи овие уникатни влезови. Повеќето модерни контролери ја немаат оваа функција.

Иако официјално не објави ништо, 8BitDo би можел да воведе решенија за системи како Dreamcast, GameCube, Sega Saturn, Neo Geo, TurboGrafx и други класични платформи.