Јужнокорејската технолошка компанија LG Display неодамна ја објави консолидираната заработка за вториот квартал, но откри и некои други новости за својот бизнис. Така, финансискиот директор на компанијата откри и на што ќе се фокусира во не толку далечна иднина, што вклучува игри и транспарентни екрани.

Иако накратко беа споменати плановите за фокусирање на проѕирните дисплеи, тоа е значајно со оглед на тоа што LG веќе неколку пати во минатото покажа дел од својата возбудлива транспарентна OLED телевизиска технологија. Неодамна, на CES 2023, LG предизвика интерес за транспарентна технологија кога го откри OLED T, пишува Tech Radar.

Иако станува збор за концепт, а не за телевизор кој ќе влезе на пазарот, OLED T е ТВ екран со целосно транспарентен режим и класична црна боја, кој се лизга на црн екран зад него за да можете да го користите како обичен ТВ екран. Во Јапонија и Кина, проѕирните екрани на LG веќе се појавуваат во системите на подземната железница, каде што возачите можат да гледаат надвор од вагоните и да добијат информации за нивните патувања на проѕирните OLED дисплеи.

Но, додека оваа технологија се користи во некои контексти, идејата да ги имаме овие типови дисплеи во нашите домови како наши примарни ТВ екрани отсекогаш изгледала како научна фантастика.

Што се проѕирни OLED телевизори?

Телевизорот со OLED технологија содржи пиксели кои емитуваат сопствена светлина и можат сами да се исклучат. Ова му овозможува на екранот да дава совршени црни бои, како и подобар квалитет на сликата, побрзо време на одговор и намалена потрошувачка на енергија. Транспарентен OLED телевизор работи на ист начин, но се состои само од проѕирни компоненти.

Ова значи дека кога технологијата во внатрешноста на подлогата е исклучена, таа може да биде до 85% транспарентна. Не е тешко да се види дека има голем потенцијал за транспарентни OLED дисплеи. Секој прозорец или стаклена површина всушност може да се претвори во екран за прикажување информации, рекламирање или забава.

Истото размислување важи и во домот на корисникот. Прозорецот може да стане ТВ и обратно. Гломазен телевизор што изгледа како трн во око во вашата дневна соба може лесно да стане прозорец или само ненаметливо стакло кога не го користите.

Иако веќе видовме проѕирни екрани во одредени средини – како што се транспортните системи – LG очигледно има храбри планови да ги внесе овие екрани во апликации за животниот стил кои не би изгледале ненаменски во нашите домови.

На пример, на CES 2022, LG ја покажа својата технологија за транспарентен дисплеј на некои чудни и возбудливи начини. Една од нив вклучуваше концепт наречен OLED полица, со два проѕирни OLED панели од 55 инчи кои висат од ѕидна полица.

Компанијата, исто така, го демонстрираше прозорецот за прикажување, кој инкорпорираше проѕирен панел во прозорецот на сала за состаноци, овозможувајќи јасен поглед на надворешниот свет при прикажување видеа и елементи со екран на допир.

Сè уште е рано за транспарентна OLED технологија, но со нетрпение очекуваме да видиме како ќе се развива во наредните години и како ќе се споредува со најдобрите телевизори на LG.