Од X до X: Илон Маск пред речиси 25 години основаше компанија со X во нејзино име.

Откако минатата година го купи Твитер за 44 милијарди долари, Илон Маск почна да воведува бројни промени, од кои некои наидоа на многу критики. Веројатно најголемата промена ја најави пред неколку дена. Брендот Twitter полека заминува во историјата, а ќе го замени X. Иако знаеме дека од Маск може да очекуваме се, сепак оваа одлука изненади многумина и се чини дека треба да се навикнеме дека во иднина ќе мора да објавува X-ови наместо твитови.

Менувањето на името на технолошките компании и не е толку невообичаено, па така имињата ги сменија и некои други големи и познати технолошки компании, а на Business Insider објавија листа од пет такви компании кои со текот на времето ја направиле таа промена. Интересно е што едно име на таа листа ги вклучува X и, се разбира, Илон Маск.

Од X до X

Facebook стана Meta. Кога Марк Цукерберг ја лансираше својата социјална мрежа, таа се викаше The Facebook во 2004 година, а потоа го исфрли „The“ и стана само Facebook. Додека таа промена повеќе или помалку леташе под радарот, Цукерберг ги шокираше сите во 2021 година кога компанијата го промени своето име во Meta.

Таа промена го означи почетокот на големата трансформација од компанија чиј бизнис се базира на социјалните мрежи и рекламирањето во виртуелниот свет, односно метаверс. Тој експеримент, барем на почетокот, не се покажа како многу успешен, па одделот за виртуелна реалност забележа големи загуби, додека технолошката индустрија повеќе се сврте кон вештачката интелигенција, а помалку кон VR.

Google стана Alphabet. Кога беше започнат како истражувачки проект во далечната 1996 година, името на најпопуларниот прелистувач во светот денес беше „BackRub“. Неполна година подоцна дојде до промена на името, па пребарувачот и компанијата станаа – Google. Додека името на пребарувачот остана непроменет до денес, во 2015 година дојде до голема реорганизација на компанијата, па сега го носи името – Alphabet, а во него работат неколку компании, од самиот пребарувач до одделенија за автономниот автомобил Waymo.

Иако помина многу време од промената на името, името Alphabet за многумина е непознато, па компанијата се уште ја нарекуваат Google.

Burbn стана Instagram. Кога Кевин Систром ја лансираше својата апликација, таа се засноваше на споделување фотографии од ресторани и барови кои корисниците ги посетуваа, а тој ја нарече – по вискито.

По првичната инвестиција во апликацијата, инвеститорите заклучија дека е подобро да се фокусираат на опциите поврзани со споделување фотографии, па Sistrom додаде филтри во апликацијата кои дополнително ги подобрија сликите направени и објавени. Потоа дојде до промена на името, бидејќи Instagram се однесува на комбинацијата на зборовите „инстант“ и „телеграм“.

Cadabra во Amazon. Во далечната 1994 година, Џеф Безос отвори онлајн книжарница за која беше креиран бизнис план од компанијата наречена Cadabra. Инспирацијата за тоа необично име го добил од „абракадабра“, но адвокатот му рекол дека името е нејасно бидејќи премногу потсетува на кадавер (мртов човек). Безос и неговата сега веќе поранешна сопруга, Мекензи Скот, експериментираа со регистрирање имиња на домени како Awake.com, Browse.com и Bookmall.com, додека конечно не се населиле на Amazon.

X.com во PayPal. Во далечната 1999 година беше лансирана компанијата за онлајн плаќање X.com, а нејзин основач беше Илон Маск. Не долго после тоа, компанијата беше споена со Confinity на Питер Тиел, со PayPal како нивен главен производ на почетокот. Имаше последователна промена на името, и иако Маск сакаше компанијата да се преименува во X-PayPal, одборот на компанијата не го прифати X-от на Маск, па бизнисот продолжи само како PayPal.

PayPal беше купен од eBay во 2002 година за 1,5 милијарди долари, а X-ентузијастот Mask повторно го купи доменот X.com во 2017 година.