YouTube ги зголеми цените на својата Premium претплата за корисниците во Америка.

Google тивко ја зголеми цената на претплатата на YouTube Premium за значителни два долари од 12 на 14 долари, според ажурираната страница за регистрација забележана од 9to5Google.

Годишната цена скокна за 20 долари, од 120 на 140 долари месечно, што е заштеда од околу 28 долари во однос на плаќањето од месец во месец. YouTube, исто така, ја зголеми цената на услугата Music Premium од 10 на 11 долари месечно, што одговара на слични зголемувања на цените од страна на Apple и Amazon. Поскапувањата не беа проследени со никакво официјално соопштение.

Покрај елиминирањето на рекламите, YouTube Premium нуди функции како што се гледање офлајн и репродукција во позадина (без него, вашето видео ќе престане да се репродуцира кога апликацијата е минимизирана или екранот на телефонот е исклучен). Овозможува и повисок квалитет на 1080p стриминг на некои платформи.

Минатата година, Google го зголеми планот за Family Premium на 23 долари месечно, а следниот месец на постоечките претплатници им наплатуваше нова такса од месец во месец. Претходно, компанијата беше подарежлива – кога го ребрендираше YouTube Red како Premium во 2018 година, ја задржа претходната цена од 10 долари за претплатниците и сè уште ја почитува за некои корисници, според 9to5Google.

Истовремено со покачувањето на цените, YouTube ги спречува блокаторите на реклами кои ви дозволуваат да гледате видеа без реклами. Некои корисници добија скокачки прозорец кој ги информира дека YouTube ќе ги блокира да репродуцираат видеа, освен ако не го оневозможат блокирачот на реклами или веб-локацијата не ја стават на „whitelist“.

„Рекламите му овозможуваат на YouTube да остане бесплатен за милијарди корисници ширум светот“, се вели во соопштението на компанијата. За да не гледаат реклами, компанијата им кажува на корисниците да се претплатат на YouTube Premium за „креаторите сè уште да можат да добиваат плата“.