Google се бори против тековната инвазија на малициозен софтвер на Google Play со тоа што бара од сите нови сметки на програмери што се регистрираат како организација да обезбедат важечки DUNS број пред да регистрираат апликации.

Новата мерка има за цел да ја подобри безбедноста и доверливоста на платформата и е дел од напорите да се спречи испраќањето малициозен софтвер од нови сметки.

Вообичаено, малициозните апликации се доставуваат до Google Play за преглед без опасен код или содржина, кои подоцна се дистрибуираат преку ажурирања во фазата по инсталацијата.

Злонамерните апликации се пријавени и отстранети од Play Store, а нивните развивачи се забранети. Сепак, релативно лесно им е да создадат нова сметка и да ги испраќаат истите опасни апликации под ново име и тема.

За да се справи со оваа дупка, почнувајќи од 31 август 2023 година, Google ќе бара од сите програмери кои создаваат нови сметки преку Play Console да обезбедат важечки DUNS број.

DUNS (Data Universal Numbering System) се единствени деветцифрени идентификатори доделени на единствени компании од компанијата за комерцијални податоци и деловна анализа Dun & Bradstreet.

Организациите кои бараат DUNS број од Dun & Bradstreet мора да достават неколку документи за да помогнат во проверката на дадените информации, а процесот може да потрае и до 30 дена.

DUNS е глобално признат сопствен стандард што го користат владата на Соединетите држави, Европската комисија, Обединетите нации и Apple и се смета за сигурен.

Со барањето DUNS број од развивачите на софтвер, Google ќе им го отежне на креаторите на малициозни апликации повторно да се регистрираат во продавницата за апликации бидејќи ќе мора да основаат нова компанија за да се вратат на платформата.

Покрај горенаведеното, Google ќе го промени делот „Информации за контакт“ од списоците на апликации во Play Store, преименувајки го во „Поддршка за апликации“ и додавајќи повеќе информации за развивачот.

Претходно, овој дел го имаше името, е-поштата и локацијата на развивачот, но сега ќе ги содржи и името на компанијата, целосната адреса на канцеларијата, URL-то на веб-страницата и телефонскиот број.