Меморијата на телефонот со Android може да се пополни многу брзо, додека апликациите често создаваат привремени датотеки. Привремените податоци се нарекуваат кеш (cache) и можете да ги исчистите ако забележите дека телефонот забавил.

Телефонот користи привремени податоци, складирани во датотеки и ги запомнува секогаш кога ќе ја отворите апликацијата. На пример, Chrome зачувува големи фотографии од некои посетени страници за да не мора повторно да ги вчитува кога ќе ги посетите.

Кеш меморијата е корисна само во програмата за која е креирана – така на пример Instagram нема да ја користи кеш меморијата на апликацијата Spotify, која ја зачувала листата на песни што сте ги слушале и слично.

Кога апликацијата ќе одлучи дека зачуваните податоци повеќе не се корисни, ќе ги отфрли нив и придружните податоци од кешот заедно со нив.

Како да го исчистите кешот на Андроид?

Современите верзии на Android овозможуваат чистење на кешот за поединечни апликации. „Корумпираниот“ кеш обично значи дека апликацијата нема да работи правилно.

Еве како да го исчистите кешот на Андроид:

* Отворете Settings и изберете Storage.

* Other Apps ќе ве одведат до списокот со апликации инсталирани на вашиот телефон.

* Изберете ја апликацијата чиј кеш сакате да го исчистите.

* На страницата со информации за апликацијата, изберете ја опцијата Clear Cache.

Ако ја изберете опцијата Clear Storage, ќе ги избришете сите податоци што ги користи апликацијата – ќе ја добиете верзијата што ја имавте кога првпат ја инсталиравте апликацијата.