Microsoft никогаш не додаде изворна поддршка за форматот RAR на Windows, но тоа наскоро ќе се промени.

Еден од најпопуларните формати на архиви со децении е RAR. Неговото име е акроним за Roshal Archive, бидејќи е создаден пред 30 години од руски инженер по име Евгениј Рошал. Тој, исто така, го создаде популарниот архив на датотеки WinRAR две години подоцна во 1995 година. Оттогаш, тој постојано се ажурира, вклучително и бета ажурирање минатата недела.

Користењето на WinRAR или слични програми беше единствениот начин да се отворат RAR-датотеките на Windows систем, бидејќи Microsoft никогаш не додаде изворна поддршка за форматот. Тоа многу брзо ќе се смени.

Како дел од Build 2023 на Microsoft, компанијата спомена дека Windows 11 ќе додаде поддршка за отворање повеќе формати на архивски датотеки. На списокот се најде и RAR. Microsoft изјави дека ја додава оваа поддршка бидејќи Windows 11 сега го користи проектот со отворен код libarchive.

Спомнувањето на поддршката за RAR, како и поддршката за отворање други формати на архиви, како што се 7-zip и gz, го „запалија“ интернетот.

The Verge додаде дека Microsoft посочил дека треба да започне со додавање поддршка за овие формати на датотеки во претстојната верзија за преглед на Windows 11, која треба да се појави оваа недела.

Иако додавањето начин за природно отворање на RAR-датотеките во Windows 11 е одлично, се чини дека нема начин оперативниот систем на Microsoft да ги компресира датотеките користејќи го самиот RAR. Ова сепак значи дека програми како WinRAR веројатно ќе бидат потребни уште некое време. Сепак, повеќето од нас користат WinRAR само за да отвораат веќе спакувани датотеки.