Никој не сака веб-страници и услуги со реклами, но рекламирањето во Gmail беше релативно незабележливо со текот на годините.

Меѓутоа, неодамна тоа се промени кај некои луѓе. Сега, кога ќе ја отворите апликацијата Gmail на вашиот телефон, најверојатно ќе видите неколку реклами на врвот на табот Updates на вашето сандаче, со таб што открива дека станува збор за оглас, но инаку изгледа како обична е-пошта.

Тоа се само две реклами и во моментов се чини дека не се прикажуваат во главниот приказ на Inbox, но тие се таму. На десктопот, сепак, работите изгледаат полошо.

Сега, според онлајн извештаите, наместо Google да прикажува само две реклами на врвот, има поинвазивен пристап – има повеќе од две реклами, расфрлани низ вашето сандаче, наместо постојано да се прикажуваат на врвот.

Ова сè уште не се прикажува кај сите – но не е пријатно искуство, пишува PC Press.

Ако сте корисник на Gmail и почнете да гледате повеќе реклами во следните неколку дена, не сте сами.