Калифорниската компанија Vast Space планира да ја лансира првата комерцијална вселенска станица за нешто повеќе од две години.

Светот влезе во нова ера на истражување на вселената, од хеликоптери кои летаат на Марс до промена на траекторијата на астероидите. Иднината на вселената е динамична, а технолошките достигнувања овозможуваат реализација на идеи инспирирани од научната фантастика. Следната генерација на вселенски станици е една од областите на интерес за вселенски стартапи, особено поради фактот што Меѓународната вселенска станица (ISS) ќе биде „пензионирана“ на крајот на оваа деценија.

Стартапот Vast Space со седиште во Калифорнија сега сака да изгради комерцијална вселенска станица во ниска орбита на Земјата, а лансирањето е планирано за август 2025 година. Доколку мисијата биде успешна, Хевен-1 ќе стане првата комерцијална вселенска станица во историјата.

Компанијата ја избра ракетата Falcon 9 на SpaceX за своите лансирања.

Station Haven-1 е мала станица која ќе биде поврзана со поголем модел, кој моментално е во изградба. По мисијата Haven-1, компанијата планира да ја лансира мисијата Vast-1, во која четиричлен екипаж ќе отпатува до новоизградената станица и ќе остане таму 30 дена. Астронаутите на Vast-1 ќе патуваат во капсулата SpaceX Dragon, а компанијата се надева дека ќе продаде четири седишта во мисијата Vast-1.

Ако се оди според планот, компанијата се надева дека ќе го спроведе првиот експеримент со вештачка гравитација. Крајната цел е да се изгради „станица за вештачка гравитација со повеќе модули“ долга 100 метри во орбитата на Земјата, што би можело да биде корисно за здравјето на астронаутите, како и за вселенскиот туризам. Оваа идеја често е дел од научно-фантастичните серии како „Ѕвездени патеки“. Целта на станицата е да ја симулира гравитацијата на Месечината.

Vast Space е првенствено фокусиран на технологии за престој во вселената, а неговата идеја е голема купола со поглед на просторот и Wi-Fi конекција, како и посебна просторија за вежбање и одмор на станицата Haven-1. Оваа станица би понудила можности за наука, истражување и производство во вселената, 24/7 комуникации и однапред натоварен товар со тежина од 150 килограми.

SpaceX се согласи да обучува астронаути за гореспоменатите мисии и да обезбеди вселенски одела и други материјали. Сепак, лансирањето може да биде одложено бидејќи орбиталното живеалиште треба да ги исполни безбедносните барања, предизвикувачка задача и долг процес.

Vast Space е основана во 2021 година, но е многу пред другите стартапи кога станува збор за комерцијални вселенски станици, вклучувајќи ја и станицата Orbital Reef, која компанијата на бизнисменот Џеф Безос, Blue Origin ќе ја лансира во втората половина на оваа деценија.

Американската вселенска агенција НАСА додели 415 милиони долари на три приватни тимови предводени од Blue Origin, Nanoracks и Northrop Grumman за изградба на најмалку една функционална вселенска станица во ниската орбита на Земјата до 2030 година.