Приватноста сè повеќе станува посебна карактеристика меѓу апликациите за разговор, а WhatsApp исто така го спроведува ова.

Денес, шифрирањето е стандардно вклучено дури и на најпопуларните услуги за пораки, од Apple iMessage до WhatsApp, додека пораките што сами се бришат се повеќе стануваат норма на тие платформи и нивните помали конкуренти, како што се Telegram и Signal.

Во трката за воведување на нови безбедносни карактеристики, WhatsApp воведува ажурирање што ќе ги задоволи корисниците кои се ориентирани кон безбедноста.

Новата функција на апликацијата „chat заклучување“ ви овозможува да ги скриете најтајните и највредните теми од љубопитните очи во посебна папка. Откако ќе ги зачувате, ќе можете да пристапите до вашите разговори само со лозинка или ID за отпечаток од прст.

Активирањето на заклучувањето за разговор ќе ја скрие и содржината на таа порака во известувањата.

Теоретски, тоа значи дека никој нема да може да ги види вашите тајни или чувствителни пораки, дури и ако го позајми телефонот или ги пребарува разговорите без ваша дозвола. Исто така, може да ви помогне да избегнете непријатност ако пристигне специјално известување преку текст кога вашиот телефон е видлив за другите.

Новата функција е лесна за употреба. Откако ќе ја ажурирате апликацијата на најновата верзија, можете да го заклучите разговорот со допирање на името на лицето или групата и избирање на опцијата за заклучување.

За да ги откриете тие разговори, полека повлечете ја вашата пристигната пошта надоле и внесете ја лозинката или биометриката на телефонот.

Во следните месеци, WhatsApp планира да додаде повеќе опции за заклучување разговори, вклучително и заклучување за придружните уреди. Во блиска иднина, ќе можете да поставите и приспособена лозинка за вашите заклучени разговори што се разликуваат од вашиот телефон. Ова може да биде особено корисно ако сакате да се осигурате дека пораките остануваат скриени од најблиските кои ги знаат вашите заеднички лозинки.

Најновото ажурирање доаѓа по дебаклот за приватност за WhatsApp, поради кој платформата беше обвинета за шпионирање на корисниците преку телефонски микрофони. Инженер на Твитер го изјави ова тврдење минатата недела, повторувајќи ја загриженоста споделена од други корисници на интернет.

Наводите го поттикнаа шефот на Твитер, Илон Маск, да напише дека „не може да му се верува на WhatsApp“. Имено, претприемачот неодамна ја лансираше функцијата на шифрирани пораки за Twitter.

Сепак, WhatsApp истакна дека проблемот е предизвикан од баг на телефоните со Android, кој го истражува заедно со Google.

Наводната грешка погрешно укажала дека WhatsApp постојано пристапувал до микрофонот на телефонот, според платформата во сопственост на Мета. WhatsApp треба да го прави ова само кога некое лице упатува или прима повик или снима гласовна белешка.