Microsoft ја комплетираше испораката на Phone Link iOS поддршката за корисниците, откако ја лансираше бета функцијата во февруари.

Компанијата забележува дека поддршката за iPhone за апликацијата Phone Link сега е достапна за сите корисници на Windows 11.

Функцијата беше најавена во февруари, а оваа опција на Microsoft ви овозможува да синхронизирате повици, контакти и пораки – вклучително и ограничена поддршка за iMessage – помеѓу вашиот iPhone и компјутерот.

Phone Link е достапна (под различни имиња) за синхронизација помеѓу Android и десктоп од 2015 година и сега го поддржува iPhone за прв пат.

Сепак, Phone Link за iPhone има неколку ограничувачки фактори кои ги немаат телефоните со Android. Прво, иако поддржува синхронизација на iMessage, не работи со групни разговори или при испраќање фотографии и видеа. Дополнително, апликациите за гласовни пораки и iMessage нема да работат.

Ако сакате да ја користите функцијата, побарајте „Phone Link“ во таскбарот на Windows. По отворањето на апликацијата, треба да се постават некои опции на двата уреди.

Прво, изберете iPhone како тип на уред, а потоа користете ја камерата на телефонот за да го скенирате QR-кодот во апликацијата Phone Link. Уредите ќе се спарат преку Bluetooth и ќе треба да дадете неколку дозволи на iPhone и компјутерот. Поддржан е секој iPhone што работи со iOS 14.0 или понов софтвер.