Оставањето на полначот на телефонот приклучен не само што ги зголемува сметките за струја, туку и троши енергија.

Meyer’s companies, компанија за греење, климатизација, водовод и електрична инсталација, предупредуваат на три негативни страни од долгото оставање на полначот во штекер, пренесува N1.

Опасност од пожар

Една од најголемите опасности да го оставите полначот на телефонот вклучен е ризикот од пожар. Ако вашиот полнач се прегрее, нешто може да се запали. Ова е особено опасно ако го оставите полначот вклучен преку ноќ, бидејќи можеби нема да бидете наоколу за да го забележите пожарот.

Високи сметки за струја

Друга лоша страна да го оставите полначот на телефонот вклучен е тоа што може да ви ги зголеми сметките за струја. Дури и кога телефонот не е поврзан со полначот, самиот полнач сè уште троши енергија. Значи, ако го оставите цело време вклучено, може да трошите многу пари на сметката за струја.

Ја троши енергијата

Оставањето на полначот на телефонот приклучен не само што ги зголемува сметките за струја, туку и троши енергија. Кога ќе го оставите вклучен полначот, дури и ако телефонот не е поврзан со него, полначот сè уште користи струја од штекерот. Тоа значи дека целата таа потрошена енергија оди за загревање на вашиот дом и го прави воздухот уште позагаден.