WhatsApp е најпопуларната апликација за пораки во светот. Ова значи дека компанијата треба да работи на апликацијата секој ден, што во основа го прави. Сепак, очигледно е дека тие (или барем Google) имаат многу сериозна грешка што може да ја загрози приватноста на корисниците. Што е тоа?

Откриено е дека WhatsApp има грешка што и овозможува на апликацијата да има пристап до микрофонот дури и откако корисникот ќе го оневозможи тој пристап.

Оваа грешка беше откриена од неколку корисници, но еден корисник на Твитер, кој поседува телефон на Google Pixel 7 Pro, го стави во центарот на вниманието.

Се чини дека грешката влијае на уредите со Android, вклучувајќи уреди од Samsung и Google, како и неколку различни верзии на апликацијата за Android.

WhatsApp објави на својот Твитер профил за овој баг, но изјави дека проблемот лежи во Андроид, а не во самата апликација.

Во неколку кориснички извештаи, активноста на микрофонот од апликацијата е забележана во контролната табла за приватност на Android, како и преку видлива зелена точка во статусната лента на Android. Сепак, WhatsApp вели дека станува збор за проблем со Android што погрешно ги припишува информациите во контролната табла за приватност и побара од Google дополнително да го истражи проблемот.

За работите да бидат уште полоши за WhatsApp, нивната реакција дојде по твитот на сопственикот на Twitter, Илон Маск, кој секако беше негативен за WhatsApp. Тој го обвини WhatsApp дека е недоверлив.

Најновата грешка може дополнително да ја наруши довербата на корисниците во апликацијата, а само префрлањето на одговорноста на Google нема да му помогне толку на WhatsApp. Во секој случај, се очекува наскоро да се реши овој прилично сериозен проблем.