Sony веќе некое време активно крева паника за купувањето на Activision Blizzard од страна на Microsoft, тврдејќи дека Microsoft може да понуди инфериорна верзија на хит франшизата Call of Duty игри на PlayStation конзолите.

Иако стравот е донекаде оправдан, особено ако се земе предвид дека CoD насловите се редовно најпродаваните игри на таа платформа, од Microsoft велат дека Sony нема причина за грижа.

Во своето последно обраќање до регулаторите во ОК, Мајкрософт одговори на поплаките на Sony во врска со иднината на франшизата на нивните конзоли. Мајкрософт понуди решение за ситуацијата.

Тие тврдат дека сегашниот предлог ќе ги поттикне креаторите и издавачите на насловите на Call of Duty да создадат верзија на PlayStation која би била оптимизирана за таа платформа.

„Мајкрософт ќе ги има сите можни стимулации да развие игра со оптимизирана поддршка за функциите на PS5 како што се хаптички повратни информации и за идните конзоли да ја максимизираат продажбата на таа платформа“, се вели во предлогот.

Неизвесна иднина на успешна франшиза на PlayStation

Дополнително, се зборуваше и за понудениот десетгодишен договор со Sony, при што беше истакнато дека десет години се повеќе од доволно време Sony да создаде алтернатива за CoD, а тоа оди во прилог на фактот дека Microsoft несомнено планира да направи CoD ексклузива во одреден момент. И иако тоа е донекаде разбирливо, со оглед на милијардите долари кои компанијата е подготвена да ги потроши, Call of Duty отсекогаш бил наслов со повеќе платформи, а со оглед на неговата доминантна позиција на пазарот, потенцијалното заминување на играчите на PS може значително да му наштети на успехот на франшизата.

Претходно овој месец, Sony изрази загриженост поради можноста Мајкрософт да ја зголеми цената на насловите на Call of Duty за PlayStation, давајќи им приоритет на верзијата на Xbox или ослободувајќи ги верзиите со кабриолет PS.

Инаку, Call of Duty е главниот камен на сопнување помеѓу Microsoft и Sony. Нивниот став е дека понудениот десетгодишен договор на Мајкрософт „непоправливо ќе и наштети на конкуренцијата“, додека Мајкрософт истовремено најави дека ќе го донесе CoD на апсолутно сите платформи, вклучително и на Nintendo Switch, што пак предизвика скептицизам кај јавноста поради оправданото сомневање дека таквата напорна игра би можела да функционира дури и на веќе премногу слаба конзола.

Меѓу другото, Sony истакна дека Battlefield не може да се спореди со Call of Duty и дека Game Pass е значително напред во споредба со PlayStation Plus.