Мета се соочува со голема правна одлука во наредните месеци, поради која би можела да ја исклучи својата услуга на Фејсбук во Европа.

Директорката на ирската Комисија за заштита на податоците (DPC), Хелен Диксон, изјави за Politico дека најверојатно ќе донесе конечна одлука за најновиот правен инструмент што Facebook се обидува да овласти да испраќа приватни податоци во САД пред ЕУ и САД да постигнат нов договор за трансфери на податоците.

Во јули минатата година, DPC објави нацрт-одлука за суспензија на овој инструмент, кој сега чека одобрување од регулаторите во Европа. Може да биде финализиран во средината на мај.

Тоа значи дека американскиот технолошки гигант Мета, кој е сопственик на Фејсбук, би можел да остане без алатки за легално пренесување на личните податоци како локација или семејни фотографии во САД за потребите на својот Фејсбук сервис, пишува Политико.

Мета претходно изјави дека ваквата одлука може да доведе до исклучување на услугите во Европа, меѓу кои е и Инстаграм. Неодамна Мета предупреди: „Ако Европската комисија не донесе соодветна одлука и не можеме да се потпреме на стандардни договорни клаузули или алтернативни начини за пренос на податоци од Европската унија во САД, можеби нема да можеме да понудиме голем број од нашите најголеми услуги, вклучувајќи ги Фејсбук и Инстаграм, во Европа“.

Ирската одлука може да им донесе проблеми на другите компании кои го користат овој инструмент за пренос на податоци во САД.

Европската мрежа на национални органи за заштита на податоци ќе одлучи до 14 април дали ќе ја поддржи претходната одлука на Ирска за суспендирање на оваа алатка што ја користат компаниите, вклучително и Мета, за пренос на лични податоци во САД. Ирскиот регулатор, главниот европски регулатор за Мета и другите технолошки гиганти со седиште во Ирска, потоа ќе има еден месец да донесе конечна одлука.

Во исто време, Европската комисија сака да финализира сосема нов договор за податоци со САД до јули, откако Европскиот суд на правдата поништи два претходни договори поради стравувањата од надзор од страна на САД.

Диксон рече дека не планира да се повлече од спроведувањето на европскиот закон за приватност и заштита на податоци, GDPR.

„Ќе ги следиме процедурите за имплементација што ги воведовме“, рече таа во интервјуто.

„Се разбира, постојат потенцијални правни патишта што може да ги преземе една компанија, но тогаш би било многу нејасно и неизвесно прашање дали таа компанија би можела да добие престој, под околностите на овој случај, за да ја спроведе наредбата што ја правиме“, додаде таа.

Портпаролот на Мета рече: „Овој случај е поврзан со историски конфликт меѓу законите на ЕУ и САД, кој во моментов се решава преку новата рамка за приватност на податоците ЕУ-САД. Ние го поддржуваме напредокот на политичарите кон обезбедување континуиран пренос на податоци преку границите и се чека конечната одлука на регулаторот“.