Иако многумина се убедени дека познатата фотографија е доработена, па дури и целосно вештачка, тоа не е ни блиску до вистина. Ова е приказна за тоа како настанала најпознатата компјутерска позадина на сите времиња.

Чарлс О’Рир е роден во 1941 година и работел како фотограф за списанието National Geographic повеќе од 25 години. Од 1978 година неговиот интерес е насочен кон лозарството и производството на вино, па на оваа тема фотографирал насекаде низ светот.

Иако цел живот се занимава со фотографија, не ја направил својата најпозната фотографија за време на планираното снимање, туку сосема случајно. Возејќи по автопатот 121 во Калифорнија, Чарлс решил да се излезе од патот и да фотографира сцена за која често размислувал.

Неколку години подоцна, компанијата Мајкрософт му плати голема сума за оваа фотографија, но О’Рир никогаш не откри за каква цифра станува збор. Фотографијата е таква каква што е благодарение на комбинацијата на Fuji филмот, со подобрени бои и одличната оптика на камерата што О’Реар ја користеше во тоа време.

Не можел сам да ја одреди цената на фотографијата, па Мајкрософт му испратил авионска карта за да дојде во седиштето за да ја преговара.

Фотографијата се прикажува на системот XP од 2001 година, а секој ден ја гледаат повеќе од милијарда луѓе.

Долги години се водеше полемика за местото на потекло на оваа фотографија – Ирска, Франција и Нов Зеланд ги претставуваа можните локации, но на шпекулациите им дојде крајот кога компанијата Мајкрософт ја откри со години чуваната тајна на YouTube.

Пејзажот на зелените ливади, синото небо и само неколку облаци е всушност во Калифорнија, во округот Напа.

„Направено е во близина на мојата куќа, додека бев во посета на девојката, северно од Сан Франциско. Денот беше баш таков. Фотографијата не беше фотошопирана. Тревата беше совршена и сонцето сјаеше. Немаше ниту еден облак во небото, но додека паркирав и ја поставував камерата, облаците излегоа“, изјави О’Рир.

Подоцна познатото место каде што е направена фотографијата е претворено во лозје, а фотографијата направена по повеќе од една деценија на истото место каде што е направена прикажува сосема поинаква сцена.