Антимонополските регулатори на ЕУ го осудија Apple за нефер услови за тргување.

Антимонополските регулатори на ЕУ го „стеснија“ случајот против Apple, велејќи дека правилата на App Store кои ги спречуваат програмерите да ги информираат корисниците за други опции за купување ги прекршуваат правилата на европскиот блок против нефер услови за тргување.

Европската комисија, која ја претставува извршната власт на 27-те земји-членки на Европската унија, го отфрли претходното обвинување дека Apple бара од програмерите да го користат својот систем за плаќање во апликации, објави Ројтерс.

Антимонополските регулаторни тела на ЕУ рекоа дека таканаречените „антимонополски обврски“ на Apple за програмерите не се неопходни за обезбедување на услугите на App Store на уредите iPhone и iPad и дека тие се штетни за корисниците на услуги за стриминг музика на мобилните уреди на Apple, кои би можеле да плаќаат повеќе.

Apple соопшти дека е задоволен што Комисијата го „стеснила“ случајот и ќе одговори на загриженоста на регулаторот.

Случајот го покрена Spotify, кој се пожали дека Apple неправедно ги ограничува ривалите на сопствената услуга за стриминг на музика, Apple Music на iPhone-и.