Американската вселенска компанија Relativity Space планира да лансира 3D испринтана ракета Terran 1 денес од Кејп Канаверал, Флорида, прескокнувајќи ги планираните тестови и тргнувајќи директно во орбитата.

„Terran 1 ќе биде најголемиот 3D печатен објект што ќе се обиде да лета во орбитата“, рече портпаролот на компанијата. Ракетата е висока околу 35 метри, што ја прави една од најмалите орбитални ракети, а 85 отсто од масата е направена со помош на 3Д печатач, пишува New Scientist.

Може да носи до 1.250 килограми во орбитата на Земјата, а компанијата наплаќа 12 милиони долари по лет. За споредба, ракетата Falcon 9 на SpaceX може да подигне повеќе од 22.000 килограми во вселената, што чини околу 67 милиони долари по лет.

Теран 1 нема да носи никаков товар за време на пробниот лет. Ако стигне до вселената, летот ќе се смета за успешен. Компанијата одлучи да го прескокне последниот планиран тест – статичен оган, во кој ракетните мотори се палат додека ракетата е прикачена на земјата – и реши веднаш да продолжи со лансирањето.

Целта на компанијата Relativity Space, како што наведува, е да овозможи изградба на индустриско општество на Марс, но ракетата Terran 1 е премала за да стигне до Црвената планета. Иако е дизајниран да пренесува мали сателити во орбитата, првенствено треба да служи како помал прототип за 66 метри високата ракета Terran R, која компанијата има намера да ја лансира во 2024 година.

Планирано е ракетата Terran R да може целосно да се употреби и да носи до 20.000 килограми. Покрај лансирањето на поголеми сателити во орбитата на Земјата, Relativity Space вели дека Terran R „ќе им понуди на клиентите вселенско летало способно да врши мисии помеѓу Земјата, Месечината и Марс“.