CIRP спроведе интересна студија, при што анализираше кои бои ги претпочитаат клиентите при изборот на најновиот модел од серијата iPhone 14.

Водечката светска организација за истражување на производството инженеринг ги праша купувачите на iPhone која боја најмногу ги привлекува во студијата спроведена во период од три месеци.

Според CIRP, најголем број луѓе избираат црно/сив или бел модел кога купуваат телефон. Истражувањето на ALi за купувањето на моделот iPhone 14 Pro/Pro Max покажа интересни резултати.

Најголемиот број сопственици на модели на iPhone 14 Pro/Pro Max се одлучиле за Deep Purple боја (42%), додека 24 проценти од нив избрале златна боја.

Од друга страна, купувачите на поевтините модели на iPhone 14/Plus претпочитаат сина (27%), виолетова (22%) и црвена (14%). Остатокот отиде кај моделите Midnight и Starlight (црна и бела боја).

Од CIRP признаваат дека биле донекаде изненадени од изборот на Deep Purple како најпопуларна боја во линијата на iPhone 14, имајќи предвид дека клиентите го чуваат уредот подолго пред да купат нов и обично во тие случаи се избира поконзервативна боја.

Една од причините за популарноста на Deep Purple варијантата на телефонот е тоа што Apple беше агресивен во промовирањето на моделите од серијата iPhone 14 во оваа варијанта.