Финскиот технолошки гигант Nokia потпиша нов договор за лиценцирање на своите патенти за 5G на Samsung. Станува збор за најмалку 4.500 патенти кои се сметаат за „суштински“ за развој на стандардите на новата генерација, објави АНСА.

Според италијанската агенција, претходниот договор, кој истече во декември, веќе и овозможил на јужнокорејската компанија пристап до некои од технологиите на Nokia, интегрирајќи и 5G решенија во производите наменети за пазарот. Според соопштението објавено од Nokia, договорот му дава на Samsung пристап до „клучните пронајдоци во 5G и другите технологии“.

„Samsung е лидер во секторот за паметни телефони и ние сме среќни што постигнавме нов договор со нив“, објасни Џени Лукандер, претседател на Nokia Technologies, додавајќи дека овој потег ќе им понуди на двете компании „слобода да иновираат“, нагласувајќи дека „силата на патентите на Nokia, резултат на децениското инвестирање во истражување и развој“.

Финската компанија соопшти дека има инвестирано повеќе од 130 милијарди евра во истражување и развој од 2000 година, што резултира со повеќе од 20.000 категории на патенти, од кои 4.500 се сметаат за „суштински“ за 5G технологијата.

Компаниите можат да ги лиценцираат и користат овие технологии без потреба од сопствени инвестиции, поттикнувајќи иновации и развој на нови производи и услуги за потрошувачите. Иако условите на договорот остануваат доверливи, постои потврда дека Samsung ќе плаќа авторски права на Nokia за повеќегодишен период почнувајќи од 1 јануари 2023 година. Во 2021 година, Nokia стана една од првите компании што доби сертификат ISO 9001 за управување со неговото патентно портфолио.

Сертификацијата ги оценува организациите врз основа на нивната способност постојано да даваат квалитетни резултати при дизајнирање, развивање и испорака на производи и услуги.