Инстаграм има тони функции што ги надминуваат стандардните вести и нови објави. Ако сакате да ги погледнете објавите со кои сте комуницирале во минатото, ова е водичот за вас.

Инстаграм е одлична платформа за следење уметници, инфлуенсери, музичари и секако пријатели. Со текот на времето, се разбира, нашите ставови се менуваат и понекогаш сакаме да ги отстраниме лајковите од работите што претходно сме ги кликнале двапати.

За среќа, Инстаграм обезбедува корисен начин за наоѓање објави што сте ги сакале и зачувале. Со помош на овие функции, можете да ги следите вашите моментални интереси, како и вкусовите што некогаш сте ги имале.

Која е разликата помеѓу лајкуван и зачуван пост

На Инстаграм можно е да „лајкнете“ објава што ви е корисна или сакате да му оддадете одредена почит на изворот. Можеби тоа е неверојатен цртеж, место кое би сакале да го посетите или нешто друго што ви е интересно.

Зачувувањето на објавите ги додава во вашите белешки или колекции. Може да ви се допадне нешто, но тоа не мора да се зачува или обратно. Инстаграм ќе следи што правите и во двата случаи. Лајкувањето и зачувувањето на објави може да биде корисно подоцна кога сакате да ги видите објавите што сте ги допаднале и оние што сте ги зачувале.

Инстаграм за следење лајкувани и зачувани објави нуди начин да ги следите низ различни делови од профилот.

Како да ги видите објавите што сте ги лајкнале?

Според основните поставки, Instagram ги зачувува сите лајкувани објави, а вака можете да ги прегледате.

Одете на вашиот профил, кликнете на трите цртички и изберете „Your Activity“ и тука изберете „Interactions“. После ова ќе можете да изберете опции како коментари, допаѓања, одговори на Story, рецензии или не сте заинтересирани. За да ги видите лајкувањата, изберете лајкови.

Лајкуваните објави се подредени по хронолошки редослед, но прво можете да ги прегледате старите, а потоа новите со избирање на опцијата „sort & filter“. Во основа, изберете „Select“ во горниот десен агол и означете ги објавите што повеќе не сакате да бидат лајкнати. Инстаграм нема да ви ги прикаже сите објави што некогаш сте ги лајкнале, туку само 300-те најнови. Исто така, нема да гледате објави што ви се допаднале преку вашиот компјутер.

Како да ги видите зачуваните објави?

Функцијата за зачувување на објави на Instagram ви овозможува да складирате возбудливи објави и видеа за подоцнежна референца. Каде можете да најдете зачувани објави? Кликнете на трите цртички во горниот десен дел од екранот и изберете „Saved“, што ќе ве доведе до објавите што приватно сте ги зачувале на вашата сметка.

За среќа, нема ограничување на бројот на зачувани објави што можете да ги видите. Поради ова, овој дел од Инстаграм може да стане многу неуреден. За да го одржите во ред, предлагаме да ги ставите вашите зачувани објави во одредени збирки, заклучува Makeuseof. Исто така, конечно, внимавајте дека не можете да ги гледате објавите што сте ги зачувале преку вашиот компјутер.