Xiaomi, технолошкиот гигант кој произведува паметни телефони и AIoT уреди, и компанијата IP Bridge, Orange и Siemens, кои бараат авторски права за одредени патенти, неодамна објавија дека воспоставиле нов иновативен метод за лиценцирање на патенти, со што ставиле крај на долготрајните спорови.

Ефикасен механизам ќе им овозможи на овие компании полесно да доделуваат права на патент за одредена технологија на Xiaomi, што ќе има крајна цел сите иновации да стигнат до корисниците уште побрзо, како и заштита на сите производители кои учествуваат во процесот. Овој договор се должи и на Novus IP, чиј сопственик е Пол Лин, поранешен директор на одделот за ИП стратегија на Xiaomi, кој посредуваше во договорот и им помогна на горенаведените компании успешно и ефикасно да ги решат сите отворени прашања поврзани со лиценцирањето.

„Продолжуваме да ги истражуваме моделите за лиценцирање кои одговараат на потребите на сите страни со цел да избегнеме спорови кои одземаат многу време и да се фокусираме на иновациите“, рече Ран Ксу, генерален директор за глобален бизнис развој и стратегија за IP во Xiaomi Group, додавајќи дека на овој начин се овозможува сите корисници на уредите Xiaomi да уживаат во најдобрите технолошки решенија на 3 различни компании.

Исто така, овој договор го поздравуваат и претставниците на компаниите IP Bridge, Orange и Siemens, која е светски лидер кога е во прашање таканаречената технологија со цел.

„Заштитата на иновациите преку патенти е од големо значење за нас. Ние многу го поздравуваме овој договор, бидејќи претставува решение кое е задоволително за сите страни, кое го цениме и почитуваме“, рече д-р Рудолф Фрајтаг, раководител на лиценцирање и технолошка акцелерација во компанијата Siemens.

„Имавме задоволство да работиме со Siemens, IP Bridge и Novus како посредник. Оваа лиценца е признание за широките иновации на кои Orange постојано работи, дополнително поттикнувајќи ја дигиталната трансформација и придонесувајќи кон отворените стандарди кои водат кон широко распространето усвојување на глобални технологии во корист на потрошувачите“, рече Лизе Брилу, потпретседател за интелектуална сопственост и лиценцирање во Orange.

IP Bridge се фокусира на промовирање технолошки иновации и соработка ширум светот. Доделувањето на лиценца за патент на Xiaomi е значаен пример за таква соработка.

„Благодарение на Novus, ефективно беше постигнат договор со лидерите на Xiaomi. Ние многу ја цениме искрената соработка на Orange и Siemens во текот на целиот договор“, рече Даисуке Хонда, генерален менаџер, раководител на одделот за бизнис со лиценци во IP Bridge.