Тимот за „оверклокување“ на Asus постави нов светски рекорд во оверклокување на процесори, кој сега изнесува 9008,82 MHz.

Најновиот процесор Core i9-13900K на Intel (кој има стандарден работен такт од 5,8 GHz) беше искористен за постигнување на новиот рекорд, поврзан со 32 GB DDR5 RAM 5600 MHz (G.Skill Trident Z) и пронајден на ROG Maximus Z790 Apex на Asus матична плоча, која е веќе позната по 14 светски рекорди и подобрена регулација на напојувањето.

Но, најважна е секако употребата на течен хелиум, кој ја спушти температурата на процесорот на -269°C. Поставен е нов рекорд и во PiFast (6,85 секунди) и во SuperPi 32M (3 минути 3 секунди и 788 милисекунди).

Тимот на Asus ги оневозможи сите E-јадра на Core i9-13900K и го оневозможи „hyperthreading“, ограничувајќи го процесорот на само 8 P-јадра и 8 нишки. Тимот користеше необична комбинација на течен азот (LN2) и течен хелиум за ладење.

Според SkatterBencher, еден од оверклокувачите на Asus, Core i9-13900K е еден од најдобро однесувачките процесори што ги видел кога бил изложен на течен хелиум: чипот многу добро се скалира во екстремно ладна средина и работи на многу ниска температура од – 250 степени Целзиусови, без многу двоумење.

Овој рекорд е доста импресивен, имајќи предвид дека бариерата од 9 GHz е недостапна со децении, дури и за најдобрите процесори и најискусните екстремни оверклокери. Првите процесори кои се приближија до 9 GHz беа процесорите од серијата FX на AMD – повеќекратните оверклокувачи достигнаа над 8 GHz со текот на годините. FX линијата на AMD можеби беше еден од најлошите дизајни на процесорот досега, но беше една од најспособните платформи во однос на скалирање на фреквенцијата со ладење LN2.

Сепак, подобрувањата што Интел ги направи на јазолот за процесирање Raptor Lake се несомнено причината зошто гледаме нов светски рекорд. Raptor Lake е архитектурата на процесорот со највисок такт на Интел досега, со засилени тактови кои можат да достигнат фабрички 5,8 GHz на Core i9-13900K – и очекуваме да видиме специјално издание Core i9-13900KS што може да достигне фабрички 6 GHz, без рачно прилагодување.