Втората по големина руска банка ВТБ е погодена од најголемиот сајбер напад во својата историја, објави денеска, предупредувајќи на привремени тешкотии при пристапот до нејзината мобилна апликација и веб-страница, но уверувајќи ги клиентите дека нивните податоци остануваат безбедни.

Државната ВТБ соопшти дека одбива напад на дистрибуирано скратување на услуга (DDoS), во кој хакерите се обидуваат да ја преплават мрежата со невообичаено големи количини на сообраќај на податоци со цел да ја парализираат.

„Технолошката инфраструктура на банката е под невиден сајбер напад од странство“, се вели во соопштението на ВТБ. „Најголем не само годинава, туку и во целото време на работење на банката“.

Руските владини субјекти и државните компании се цел на вакви напади поради настаните во Украина. Веб-страниците на Кремљ, водечкиот превозник Аерофлота и најголемиот заемодавател Сбербанк се меѓу оние кои доживеале исклучување или привремени проблеми со пристапот.

Хакерите, исто така, го одложија почетокот на говорот на претседателот Владимир Путин на главниот руски економски форум претходно оваа година. Во меѓувреме, проруските хакери ја презедоа одговорноста или беа обвинети за нападите врз веб-страниците и инфраструктурата во Литванија, Норвешка и САД оваа година.

ВТБ соопшти дека повеќето од нападите биле од странство, но дека е особено загрижена за сообраќајот од руските IP адреси. Тие рекоа дека ќе ги предадат на полицијата сите идентификувани руски IP адреси на напаѓачите.