Израелските археолози пронајдоа древен чешел кој датира од пред околу 3.700 години, кој ја носи можеби најстарата позната целосна реченица од ханаанската азбука.

Знакот ги охрабрува луѓето да ја чешлаат косата и брадата за да се ослободат од вошките. Реченицата содржи 17 букви кои гласат:

„Овој заб нека ги искорени вошките од косата и брадата.

Експертите велат дека откритието фрла нова светлина врз некои од најраните употреби на ханаанското писмо во историјата, измислени околу 1800 година. години п.н.е. Ова писмо беше основа на сите азбучни системи, како хебрејски, арапски, грчки и на крајот латиница и кирилица.

Ова сугерира дека луѓето во тоа време имале проблеми со вошките во секојдневниот живот, а археолозите велат дека дури нашле и микроскопски докази за вошки на чешел.

Чешелот првпат беше откопан во 2016 година во Тел Лачиш, археолошки локалитет во јужен Израел, но дури кон крајот на минатата година професор на израелскиот Хебрејски универзитет ги забележа малите зборови напишани на него. Деталите за откритието беа објавени во средата во напис во Ерусалим Журнал за Археологија.

Главниот истражувач, археологот на Хебрејскиот универзитет Јосеф Гарфинкел, изјави за Асошиетед прес дека иако многу артефакти со ханаанско писмо биле пронајдени во текот на годините, ова е прв пат да се открие целосна реченица.

Фактот дека реченицата била пронајдена на чешел од слонова коска во палатата и храмот на античкиот град, заедно со спомнувањето на брадата, укажува дека само богатите луѓе знаеле да читаат и пишуваат.

„Тоа е многу „човечки“ текст“, рече Гарфинкел. „Тоа ни покажува дека луѓето навистина не се промениле“.

Ханаанците зборувале древен семитски јазик, поврзан со современиот хебрејски, арапски и арамејски, и живееле во земјите што се наоѓале на источниот брег на Медитеранот. Се верува дека тие ја развиле првата позната азбука.