Студијата објавена од American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) открива дека Galaxy Watch може да придонесе за спречување на дебелината кај корисниците. Истата открива дека уредите Galaxy Watch се прецизни во мерењето на составот на телото, со точност споредлива со лабораториските резултати добиени на Државниот универзитет во Луизијана, биомедицинскиот истражувачки центар Пенингтон и Центарот за истражување на рак на Универзитетот во Хаваи.

Оваа студија потврдува дека уредите за носење можат да помогнат во спречување или намалување на дебелината, состојба која е одговорна за околу 60% од смртните случаи од кардиоваскуларни болести[1][2].

Клучни откритија:

 1. Резултатите од анализата на биоелектрична импеданса (BIA) со помош на уредите Galaxy Watch покажаа 97-98% корелација со два референтни уреди – клиничко мерење на скенирање со двојна енергија со рендгенска апсорптиометрија (DXA) и лабораториска октаполарна биоелектрична импеданса анализа – за мерење маса без маснотии , маса на маснотии, маса на скелетни мускули, стапка на базален метаболизам и вкупна вода во телото[3].
 2. Вредноста на БИА е тоа што дава посеопфатна слика за здравјето и благосостојбата. Со анализа на клучните детали за телото – како што се скелетните мускули, стапката на базален метаболизам, телесната вода и процентот на телесните масти – обезбедува поконкретен увид во телото и физичкото здравје отколку кога се мери само индексот на телесна маса (БМИ).
 3. Дебелината се смета за хронична болест која се развива со текот на времето како резултат на прекумерно внесување храна и недостаток на физичка активност[4].
 4. Способноста да се следи сопственото однесување, особено со податоците добиени од уредите што се носат, му помага на корисникот подобро да ги разбере нивните модели на однесување, што доведе до зголемување на физичката активност кај речиси 60% од корисниците[5].
 5. Дополнително, контролираното испитување на случаен примерок покажа дека уредите за носење го намалуваат времето на седење во просек за 68 минути, додека мета-анализата на ефектите од следењето на активноста што може да се носи покажа зголемување од над 2.500 чекори дневно[6][7].

Преглед на студијата:

Заедничкиот истражувачки тим од Државниот универзитет во Луизијана, Биомедицинскиот истражувачки центар Пенингтон и Центарот за истражување на рак на Универзитетот во Хаваи спроведоа студија за да ја проценат точноста на податоците за составот на телото собрани преку паметните телефони.

Оваа студија ги спореди мерењата на телесниот состав преку сензорот за анализа на биоелектрична импеданса (BIA) на Galaxy Watch4 уредите со клинички мерења на скенови со апсорптиометрија со двојна енергија на Х-зраци (DXA) и лабораториска октаполарна биоелектрична импеданса анализа.

Резултатите покажаа дека мерењата на BIA од Galaxy Watch имаат корелација од 97-98% со два референтни уреди за мерење на маса без маснотии, маса на масти, маса на скелетни мускули, базален метаболизам и вкупна телесна вода. Резултатите од студијата покажуваат дека податоците од уредот за носење кој ја мери биоотпорноста може да им помогне на корисниците да го следат својот состав на телото и да го подобрат сопственото здравје со менување на шемите на исхрана и вежбање.

Исто така, покажува дека Galaxy Watch може да им помогне на корисниците подобро да го разберат своето здравје. Точноста на податоците значи дека корисниците можат да го приспособат сопственото однесување дури и кога клиничкото тестирање не е достапно, овозможувајќи им подобро да го следат нивното здравје дома (помеѓу медицинските интервенции), во движење или кога работат од далечина каде што не се достапни други средства за проценка.

Дебелината е сериозен здравствен проблем

Дебелината е сè поприсутна во светот и истата е причина за околу 60% од смртните случаи поради кардиоваскуларни заболувања. Дебелината се смета за хронична болест која се развива со текот на времето како последица на прекумерно внесување храна и недостаток на физичка активност. Губење на телесна тежината, дури и во мала мера, на самиот почеток на дебелината, може да ги спречи или елиминира здравствените ризици[8]. Овие наоди ја нагласуваат потребата да се поддржи успешното управување со тежината како би се намалила дебелината.

Следењето на сопственото однесување, особено преку пристап до податоци на уредите што се носат, ја подобрува самосвесноста и видливоста на моделите на однесување и доведува до зголемување на физичката активност кај речиси 60% од корисниците. Покрај тоа, зголемената употреба на овие алатки за само-следење покажуваат зголемено придржување кон целните резултати, вклучително и губење на тежината или телесен состав[9].

Контролираното испитување на случаен примерок, исто така, покажа дека уредите за носење го намалуваат времето на седење за 68 минути во просек во споредба со контролната група на субјекти, додека мета-анализата на ефектите од следењето на активноста што може да се носи покажала зголемување од над 2.500 чекори дневно.

Како Galaxy Watch го мери составот на телото?

Предноста на Galaxy Watch уредите е што може да мерат BIA а не само BMI. Анализата на биоелектрична импеданса (BIA) нуди посеопфатна слика за здравјето и благосостојбата на корисникот. Ги дава главните лични детали, како што се скелетните мускули, основната стапка на метаболизмот, количината на вода во телото и процентот на маснотии во телото за подобар увид во состојбата на сопственото тело и физичкото здравје. БИА обично се мери во сала за вежбање или на клиника со помош на специјализирана опрема, но сега е достапна преку Galaxy Watch уредите кои можете да ги носите на вашиот зглоб. Без разлика дали се обидувате да изгубите тежина, да изградите мускули или да го забрзате метаболизмот, БИА е точен, едноставен и лесен начин за проверка и следење на вашиот напредок.

Лесно е и да се провери составот на вашето тело (BIA) на Galaxy Watch уредите. Сензорот BIA на Galaxy Watch4 и Galaxy Watch5 им овозможува на корисниците да измерат BIA користејќи четири електроди на Galaxy Watch – две на задната страна и две на страничните копчиња. За да го завршат читањето, корисниците треба да ги држат страничните копчиња на Galaxy Watch уредите. Потоа, за околу 15 секунди, сензорот на часовникот собира 2400 поединечни податоци. (Филм со упатства за употреба)

Совети за најголема точност на податоците за составот на телото:

 1. мерeте во исто време од денот
 2. мерeте на празен стомак
 3. мерете по одење во тоалет
 4. мерете кога немате менструација
 5. мерете пред активности кои водат до зголемување на телесната температура, како што се вежбање, туширање или одење во сауна
 6. мерете по вадење метални предмети од телото (накит)

*Напомена: податоците не смеат да се користат за медицински цели, дијагностика или лекување, истите се од информативна природа.

[1] Collaborators GO. Здравствените ефекти од прекумерната тежина и дебелината во 195 земји во текот на 25 години. N Engl J Med 2017; 377 (1): 13-27.

[2] Абдула А, Волф Р, Стоелвиндер ЈУ, Де Кортен М, Стивенсон Ц, Волс ХЛ, и др. Бројот на години живеени со дебелина и ризикот од смртност од сите причини и причинители. Int J Epidemiol 2011; 40 (4): 985-96.

[3] Мерењата на базалната метаболичка стапка и вкупната телесна вода беа споредени со анализа на октаполарен биоелектричен отпор само затоа што DXA не ги обезбедува овие индекси.

[4] Вартон С, Лау ДЦВ, Валис М, Шарма АМ, Биерто Л, Кембел-Шерер Д, и сор. Дебелината кај возрасните: упатство за клиничка пракса. Can Med Assoc J 2020; 192 (31): E875-91.

[5] Дехган Гафароки А, Восади Е, Барзегар Х, Сачијан В.Ефектот на апликациите за носење и паметни телефони врз физичката активност, квалитетот на животот и резултатите од кардиоваскуларното здравје кај возрасните со прекумерна тежина/дебели: систематски преглед и мета-анализа на рандомизирани контролирани испитувања. Biol Res Nurs [пристапено на 7 август 2022 година]. doi:10.1177/10998004221099556.

[6]Елингсон Л.Д., Мејер Џ.Д., Кук Д.Б. Технологијата на уреди за носење ги намалува продолжените напади на седечко однесување. Преведи J Am Coll Sports Med 2016; 1 (2): 10–7.

[7] Ашур Ц, Касино ТМ, Луис Ц, Таунсенд В, Сен А, Пекмези Д и др. Дали уредите за носење кои детектираат активност ја зголемуваат физичката активност кај учесниците на срцева рехабилитација? Систематски преглед и мета-анализа. J Cardiopulm Rehabil Prev 2021; 41 (4): 249-56.

[8] Сарма С, Сокалингам С, Цртичка С. Дебелината како мултисистемска болест: Трендови во стапките на дебелина и компликации поврзани со дебелината. Diabetes Obes Metab 2021; 23 (S1): 3-16.

[9]Баракат Ц, Пирсон Ј, Ескаланте Г, Кембел Б, Де Соуза ЕО. Рекомпонирање на телото: дали тренираните поединци можат да изградат мускули и да губат маснотии во исто време? Состојба на силата J 2020; 42 (5): 7-21.