Американската вселенска агенција НАСА успешно го демонстрираше својот топлински штит LOFTID.

LOFTID беше лансиран во орбитата со помош на ракетата Atlas V на компанијата United Launch Alliance, по што беше успешно отворен (надуен), а по тестирањето беше спуштен во океанот во близина на Хаваи. Целосната мисија траеше околу два часа.

Топлинскиот штит беше лансиран од гореспоменатата ракета заедно со нејзината главна носивост, а тоа беше метеоролошкиот сателит Joint Polar Satellite System (JPSS), кој беше успешно поставен во поларната орбита. Овој сателит ќе собира временски податоци за Националната управа за океани и атмосфера.

Ова беше последното лансирање на ракета Atlas V од воздухопловната база Ванденберг во Калифорнија додека ULA се подготвува за првото лансирање на ракета од следната генерација наречена Vulcan.

Тестирањето на LOFTID ќе им овозможи на идните планетарни мисии на Марс, а можеби и на други региони на нашиот Сончев систем, да користат компактен и флексибилен топлински штит во полето за товар што може да се распореди пред леталото да влезе во атмосферата на планетата што ја посетува.

За време на преносот во живо, претставник на НАСА рече дека технологијата што се користи за развој на LOFTID ќе биде корисна и на Земјата. Научниците всушност го користеле истиот материјал за заштита од топлина за да изградат прототип на термално засолниште кое ќе биде корисно во борбата против шумските пожари.

LOFTID изврши демонстрација во орбитата на надморска височина од 125 km, по што почна да се спушта и повторно да навлегува во атмосферата на Земјата, за на крајот да заврши во океанот. Според планот на НАСА, следната фаза е да се подигне штитот од водата со помош на чамци и да се транспортира до копното. Снимачот на податоци беше исфрлен од LOFTID непосредно пред да падне во океанот и исто така ќе биде вратен на копно.

LOFTID е дизајниран да издржи температури поголеми од 1.600 степени на кои е изложен кога влегува во атмосферата. Изработен е со три слоја, односно надворешен слој од керамички влакна кој го одржува интегритетот на површината, среден изолаторски слој кој го спречува преносот на топлина и внатрешен слој кој го спречува навлегувањето на врел гас во конструкцијата, што е се надува кога штитот е во функција.