Холандската полиција, која е веројатно една од најактивните и најпосветените кога станува збор за борбата против сајбер криминалот, ја измами ransomware бандата Deadbolt да им ги предаде клучевите за дешифрирање, давајќи им можност на жртвите да ги вратат шифрираните датотеки без да платат откуп. Користејќи ги овие клучеви, жртвите сега можат бесплатно да ги отклучуваат датотеките.

Со помош на фирмата за сајбер безбедност RESPONDER.NU, полицијата добила повеќе од 150 клучеви за дешифрирање од групата за откуп Deadbolt.

Според полициските службеници, тие практично ги украле клучевите за дешифрирање од криминалната група. Полициските тимови на одделот за компјутерски криминал префрлале средства во биткоини на изнудувачите како откуп, но штом криминалците ќе им го дадат клучот за дешифрирање, средствата биле повлечени.

Подоцна, полицијата им помагаше на жртвите од бандата за откуп Deadbolt обезбедувајќи им клуч за дешифрирање, а освен на жртвите во самата Холандија, тие им помагале и на жртвите надвор од Холандија. Властите велат дека тоа е „тежок удар“ за сајбер-криминалците бидејќи јасно им дава до знаење дека не можат да побегнат од полицијата.

Во соопштението за печатот, полицијата рече дека нападите на откупниот софтвер Deadbolt главно биле фокусирани на уредите NAS. Бандата шифрираше над 20.000 уреди QNAP и Asustor, со жртви лоцирани низ целиот свет. Само во Холандија се идентификувани околу илјада жртви.

Холандската полиција соопшти дека спасила 90% од оние кои пријавиле дека биле нападнати од оваа група за откуп и ги повикала другите жртви да контактираат со нив и да им ги вратат податоците.

Други агенции кои помогнаа во оваа операција беа Европол, Канцеларијата на Јавното обвинителство, Француската национална полиција и Француската жандармерија.

Матејс Јасперс од тимот за сајбер криминал на холандската национална полиција рече дека е императив да се пријават таквите злосторства и да се верува на полицијата, а не на сајбер-криминалците.

„Оваа акција јасно покажува дека известувањето помага: жртвите кои пријавиле ransomware добија приоритет. Нивните клучеви беа меѓу првите што ги добивме пред паника да ја зафати ransomware групата.