Американска компанија спроведе анкета меѓу сопствениците на преносливи уреди и паметни телефони кога станува збор за начинот на кој нивните уреди се оштетени.

Денешниот живот е речиси невозможно да се замисли без паметни телефони и компјутери. Овие уреди содржат бројни информации и податоци кои треба да се складираат и често да се заштитат од други, како што се информации за лични документи, банкарски сметки и картички, приватна и интимна кореспонденција и фотографии итн.

Меѓутоа, луѓето често ги третираат овие уреди прилично невнимателно или едноставно немаат среќа, па нивниот компјутер или паметен телефон завршуваат на сервис или поради оштетување мора да го заменат со нови уреди.

Неодамна во САД, компанијата Secure Data Recovery спроведе анкета меѓу 2200 луѓе за најчестите начини на кои ги оштетуваат своите уреди, а издвоија и неколку необични и смешни ситуации во кои се оштетени телефоните и лаптопите.

Според овие податоци, најголеми непријатели на преносливите уреди се – паѓањата. Речиси половина (46 проценти) од луѓето чии лаптопи биле оштетени и морале да ги однесат на поправка го навеле ова како главна причина за оштетувањето на нивните уреди.

Исто така, 33 отсто од анкетираните имале проблеми со уредите поради истурените пијалоци. Имајте го ова на ум секогаш кога пиете кафе, вода, чај или кој било друг пијалок и чувајте го до вашиот лаптоп. Доволно е само едно невнимателно движење, од вас или од вашиот колега, за да се истури содржината на чаша или шолја на тастатурата или екранот, пренесува Zimo.

Покрај пијалоците, проблем е и храната, па 30 отсто од нив како причина за оштетување на компјутерот ја издвоиле истурената храна врз нив.

Поради големите оштетувања на лаптопите, на крајот речиси 40 отсто од испитаниците морале да го заменат компјутерот и да купат нов лаптоп.

Најчестите оштетувања на паметните телефони се однесуваат на кршење на екранот (што се случило дури во три четвртини од оштетувањата), потоа паѓања (46%) и исто така истурање пијалоци на телефонот – 43 проценти.

Што се однесува до најнеобичните ситуации со оштетување на апаратот, од оваа компанија велат дека на едно лице му е уништено апаратот кога во него удрил елен додека возел велосипед, на едно лице му паднал телефонот во снегот додека го чистел, па го уништил со лопата, добро не поминал ниту сопственикот на пренослив уред, чие заморче уринирало на тастатурата и на крајот му го испржило хард дискот.