Европејците не спијат поради стравување и грижа за пари 

Дури 78 проценти Европејци тешко успеваат да ја преспијат ноќта, предупредува здравственото истражување на компанијата STADA, кое опфати над 30 000 испитаници во 15 земји, меѓу кои и Србија.

Спиењето е основна човечка потреба, како што се храната и водата. Третина од животот поминуваме во сон, и тоа е скапоцено време за нашето тело да закрепне и да се обнови. Недоволно сон подолг временски период може сериозно да го загрози и трајно да го наруши нашето здравје. Оттаму загрижува што дури секој петти Европеец спие ноќе без прекин, а секој трети предупредува дека сега спие полошо отколку пред пандемијата на ковид 19.

Најмногу мака со сонот имаат Белгијците, 46 % од нив тврдат дека лошо спијат. Следуваат Британците меѓу кои 8 % минуваат бессони ноќи, а 35 % лошо спијат. Кога станува збор за Србија, на лош сон се жалат 29 % од граѓаните, што е под европскиот просек кој изнесува 35 %. Во Европа најдобро спијат Холаѓаните. Од нив 72 % го опишуваат својот сон како добар.

Секојдневните проблеми, анксиозноста и финансиските проблеми ги држат будни Европејците. 

Жените во Европа почесто лежат будни мислејќи за проблемите, 38 % во однос на 29 % мажи. Секојдневните грижи најчесто го нарушуваат сонот на Полјаците (47 %) и на Шпанците (40 %). Не заостануваат ни граѓаните на Србија, од кои 34 % не можат да спијат поради секојдневните проблеми, а дури 31 % поради стравувања и лоши мисли, што е над европскиот просек кој изнесува 26 %.

Анксиозноста сепак најмногу ги мачи Италијанците, па дури 42 % од нив ноќе се будни поради стравувањата и чувството на страв. Кај Португалците, 25 % не спијат поради грижа за пари. Кај Британците, на 21 % сонот им го нарушуваат уринарните проблеми, на 18 % Германци им пречи вревата од околината, додека на 17 % Французи и на 16 % Холанѓани сонот им го нарушува ‘рчењето на партнерот.

Предрасуди против лековите за спиење 

Европејците се поделени кога се во прашање препаратите за спиење, покажува истражувањето на Стада. И покрај лошиот сон, апчиња или капки за спијање одбиваат 53 % од Европејците, а исто толку и граѓаните на Србија. Уште поизречни се Холаѓаните со 61 %, Чесите со 61 %, Романците со 60 % и Австријците со 60 %. Најголеми противници на препаратите за спиење се граѓаните на Казахстан, дури 69 %. Стравот од можна зависност од овие препарати е особено нагласен во Чешка 25 % и Казахстан 24 %. Очекувањето на несакани нуспојави ги спречува 13 % Европејци да земаат табелети за спиење. Идејата за купување на спомнатите производи е особено непријатна за граѓаните на Австрија 22 % и Белгија 18 %.

Истовремено, другата половина Европејци 47 % срдечно ја поддржува употребата на препарати за спиење. Први се Шпанците со 59 %, Италијанците со 58 % и Полјаците со 57 %. Во Србија, 47 % од граѓаните ги сметаат за корисни спомнатите препарати, меѓи кои 26 % истакнуваат дека би ги користиле само со препорака на лекар.

Производите на база на CBD се најпопуларни меѓу европската младина 

Интересот за препаратите за спиење на база на CBD, смирувачка состојка екстрахирана од листовите на женската билка коноп, силно корелира со годините. Меѓу Европејците постари од 55 години, 42 % можат да замислат да го користат овој препарат, додека тој процент е значително повисок кај оние од 18 до 34 години и изнесува 55 %. Стравот од можна зависност е најчеста причина за внимателност со производите на база на  CBD, баш како што е тоа случај со сите останати препарати за спиење.

 

ПР Текст