Во иднина ќе можеме да разговараме и да се дружиме со многу повеќе дигитални луѓе.

На компанијата Nvidia не и е непознато создавањето на реални аватари со вештачка интелигенција, но сега има идеја да ги направи попрактични.

Производителот на графички картички претстави сет на алатки наречени Omniverse Avatar Cloud Engine (ACE), што им олеснува на компаниите да ставаат дигитални личности во чет-ботови, игри и други апликации.

Комбинацијата на модели и услуги за вештачка интелигенција им помага на програмерите брзо да создадат виртуелни луѓе кои не зависат од големи количини на процесорска моќ. Обичен стартап може да создаде аватар кој е убедлив како аватар создаден од огромна корпорација.

ACE се надоврзува на неколку постоечки софтверски алатки и рамки. Omniverse се користи за анимации управувани со вештачка интелигенција, Metropolis се справува со визуелни задачи, Merlin помага со препораки, додека NeMo Megatron и Riva помагаат со модели на нервни јазици и говор на вештачка интелигенција.

Сепак, се сугерира дека ќе помине извесно време пред да почнат да се користат аватари базирани на ACE во RPG игри и други напредни апликации.

Сè уште е јасно видливо дека разговарате со компјутер, но ова сигурно ќе биде голем чекор напред од аватарите и основните чет-ботови што вообичаено ги гледаме денес.