Уредите на Apple веќе нема да користат лозинки од следниот месец. Порталот Unilad објави дека, наместо да користат лозинка, корисниците ќе се логираат со passkey, дигитален клуч кој никој нема да мора да го памети, а кој ќе биде комбиниран со отпечаток од прст или препознавање лице.

Новиот безбедносен процес значи дека корисниците на уредите на Apple нема да имаат лозинки кои можат да се погодат или да станат достапни поради безбедносна дупка и ќе можат да се логираат исто толку брзо како порано.

Passkey ќе се складира на уреди, но со Apple iCloud Keychain ќе се синхронизира низ уредите. Тие нема да бидат видливи за никого, дури ни за Apple, што значи дека ќе се намали ризикот од истекување на податоци. Покрај тоа, според Unilad, Apple во иднина би можел да воведе систем за лозинка што би можел да се користи на уреди со други оперативни системи, како што се лаптопи со Windows или Android уреди.

Оваа вест доаѓа нешто повеќе од еден месец откако Apple го претстави iOS 16, следната голема верзија на софтверот за iPhone, а веќе некое време се шпекулира за лансирање на новиот телефон iPhone 14, кој би можел да се појави во продажба оваа есен.

Што мислите за оваа нова технологија? Дали е време засекогаш да се збогуваме со лозинките?