Компанијата HMD Global претстави неколку нови Nokia телефони во класичното издание, а меѓу нив најмногу се издвојува Nokia 5710 XpressAudio.

Nokia 5710 XpressAudio е почит на моделот Nokia 5710 XpressMusic, кој никогаш не се појави и за кој се зборуваше пред десетина години. Добивме само шанса да видиме наводни протечени фотографии од уредот.

Новиот 5710 XpressAudio е специфичен по тоа што служи и како полнач за слушалки, а доаѓа и со вградени безжични слушалки. Интересно е што слушалките што доаѓаат со телефонот не се строго поврзани со овој уред, туку можат да се користат и со други телефони.

„Бидејќи слушалките се безбедно вградени во самиот телефон, секогаш знаете каде се. Nokia 5710 XpressAudio е украсен со уникатен дизајн, создаден со цел и насочен кон нови граници на аудио слобода“, се вели во соопштението на компанијата.

Под лизгачкиот отвор, на задната страна на Nokia 5710 XpressAudio, каде што се наоѓаат слушалките, има и VGA камера, како и два звучници. Телефонот се напојува од батерија од 1450 mAh.

На предната страна има 2,4-инчен QVGA дисплеј и класична нумеричка тастатура за навигација и пишување содржини. Достапни се 128 MB меморија и слот за SD картичка, што несомнено ќе ви треба.

Чипсетот, кој го напојува уредот, е Unisoc T107. Има поддршка и за две SIM картички, VoLTE, Bluetooth 5.0 а има и приклучок за слушалки.