Компанијата Rocket Lab успешно го лансираше cubesat сателитот CAPSTONE за американската вселенска агенција НАСА, кој во иднина ќе орбитира околу Месечината.

Лансирањето на сателитот CAPSTONE е мал, но важен чекор во мисијата Artemis на НАСА, која има за цел да ги врати луѓето на Месечината за прв пат од 1972 година.

Лансирањето на сателитот се одвиваше во најдобар ред, користејќи ја ракетата „Електрон“. Оваа ракета е главно слична на другите, но всушност е првата што се напојува со батерии наместо гасна турбина. Ова е причината зошто постои фаза наречена „исфрлање на батеријата“, која се одвива блиску до крајот на циклусот на лансирање.

Rocket Lab користеше електронска ракета со специјален додаток наречен горната фаза на Lunar Photon со доволно енергија за патување во длабоката вселена. Таа е една од најмалите ракети кои се користат за лансирање товар во орбитата на Месечината.

Ракетата „Електрон“ беше лансирана од полуостровот Махиа во Нов Зеланд.

Сателитот CAPSTONE ќе орбитира околу Земјата девет дена за да добие доволно брзина за транс-лунарна инјекција, погонски маневар што се користи за да се стави вселенско летало на пат до Месечината. Примарната цел е да се провери типот на елиптична лунарна орбита планирана за вселенската станица Gateway. Оваа станица ќе биде испорачана во орбитата на Месечината од страна на SpaceX, а ќе има научна лабораторија и простории за астронаути, како и пристаништа за идните вселенски летала.

CAPSTONE се очекува да стигне до Месечината на 13 ноември.