Кралот може да си дозволи се што ќе му падне на ум, без разлика колку бизарно може да звучи. Овој Rolls-Royce е одличен пример.

Го купил мароканскиот крал Хасан II. Но, Rolls-Royce Camargue од 1977 година не му беше доволен, тој го модифицираше.

Се работи за обемна модификација.

Имено, мароканскиот крал го сакал ловот, особено соколарството. За да оди на лов, му требало соодветен автомобил, а за тоа се погрижил швајцарски „бодибилдер“, кој од елегантна лимузина направил робусен теренец.

Прво ја подигнал суспензијата и поставил теренски гуми, а потоа го обезглавил возилото, што вклучувало не само покривот туку и ветробранското стакло. Сега е подвижен како воен џип Вилис, а вратата е отстранета по пат.

Зад задните седишта е вграден хромиран држач кој служи и за сместување на соколот. Ауспухот сега е настрана, но судејќи според описот, 6,75-литарскиот мотор не е допрен. Сè уште развива 212 КС.

Стандардниот Camargue чинеше околу 30.000 фунти, што би било околу 200.000 фунти денес. Оваа преработка се продава по иста цена како и пред неколку години – за 248.000 евра. Целосниот опис на автомобилот можете да го погледнете на страниците на германскиот Autoscout24.de.