Дури и од Хавана, Куба, Арналдо Перез, софтверски инженер, се вработи во Центарот за развој на Мајкрософт во Србија (MDCS), одлучи да се пресели во Белград, и тука да ја продолжи кариера, па дури и да основа семејство. Арналдо, осврнувајќи се на неговиот редовен, хедонистички живот во новиот дом, објасни како се случил процесот на таа голема промена и како се приспособил на новата култура.

  1. Може да се каже дека сте патувале низ светот за да работите во Центарот за развој на Мајкрософт во Белград. Каков беше процесот на менување на вашето место на живеење, како се навикнавте на новите услови и животот воопшто?

Мајкрософт го олеснува процесот на преселување, па ги избегнав можните главоболки околу  добивање дозвола за престој и работа. Тимот за човечки ресурси / вработување е секогаш тука за вас во текот на овој процес и е подготвен да одговори на прашања и да помогне во случај да наидете на какви било пречки. Што се однесува до животот и условите во Белград, многу брзо се навикнав и немаше изненадувања. Србите се многу дружељубиви и опуштени луѓе, градот е полн со ресторани, кафулиња, барови и од самиот почеток го почувствував силното влијание на латино-шпанската култура во Белград. Ова влијание е видливо не само преку многуте места во градот каде што можете да наидете на  салса, румба и бачата, туку и преку музиката што ја слушате на отворено, и навистина ми се допаѓа! Храната е одлична, а пејзажите во близина на Дунав и тврдината Калемегдан се достојни за филмски сцени. Сè на сè, Србија има богата историја, која датира илјадници години наназад, манастирите што можете да ги најдете на југ се прекрасни и цврсти докази за неверојатно средновековно наследство. Земјата е многу безбедна. Шетав скоро секаде низ градот и за 4 години колку што живеев во Белград ништо ама ни приближно до опасно не ми се случи, дури и кога одев сам. 

  1. Како изгледа вашиот работен ден, може ли накратко да ни опишете?

До канцеларијата патувам со автобус, Белград има добро поврзан транспортен систем, па имам повеќе опции да стигнам  до канцеларијата. Кога ќе пристигнам во канцеларијата, околу 9 часот наутро, имам светски услови од прва класа, не само поради опремата што ја имаме сите, туку и поради удобностите како што се бесплатни пијалоци, овошје, грицки и сладолед кои се дел од нашиот секојдневен живот. Обично појадувам во кујната или можеби понекогаш останувам на работното место. Во текот на денот разменувам идеи со колегите. Во MDCS  се се заснова на соработка и взаемна помош, па затоа секогаш се трудам да им помогнам на соиграчите и да го добијам истото внимание од нив кога ми треба. Од време на време имаме настани, како што е Beer Bash, кои служат за зајакнување на врските во тимот.

  1. Во Белград сте 4 години, што би истакнале дека градот најмногу ви се допаѓа и која е вашата најголема животна промена откако дојдовте во Белград?

Ја сакам српската кујна, уживам да шетам низ градот и да ја гледам многу интересната архитектура во австроунгарски стил во центарот на градот. Многу цркви во Белград се убави и вредат да се посетат, културното искуство секогаш може да биде причина да ги посетите, освен очигледното – религиозно. Уживам да одам на Ада Циганлија, тоа е одлично место ако сакате да уживате со семејството и пријателите, да правите скара и да спортувате или само да пливате. За ручек, Земун е едно од моите омилени места, мал дел од Белград кој потсетува на романтична разгледница од класичен европски град, со многу  добри ресторани лоцирани на брегот на Дунав. Што се однесува до настаните кои ми го променија животот, дојдов сам, а сега сме тројца. Затоа би сакал да споменам три работи – свадба во Србија, раѓање на дете и… Официјално станав член на Мајкрософт. 

  1. Од кои инженерски тимови се состои MDCS и на кои услуги работат?

Работам за Azure Data каде што ние во MDCS сме фокусирани на синапсите и аналитиката, така што овој тим е дел од Microsoft Azure. Покрај тоа, постои уште еден SQL тим, Managed Instance, кој исто така е дел од Azure. За другите организации на Microsoft претставени во Белград, имаме два тима кои работат на Office и Office Media Group, тим кој работи на Mixed Reality (Hololence), потоа тим од математичари, тим кој работи на мапи и тим кој работи на Havok (видео игри).

  1. MDCS континуирано расте во однос на бројот на вработени софтверски инженери. Речиси секогаш имате отворени позиции за овие занимања. Што би им препорачале на идните колеги?

Првата препорака е да се приклучите на тимот, немате што да изгубите, а добивате многу, не само работи за искуство, туку и работејќи на најиновативната технологија за една од најуспешните и најпознатите компании во светот . Нивото на искуство и експертиза што ќе ги стекнете работејќи за MDCS ќе биде врвно на глобално ниво. Згора на тоа, ќе се приклучите на голема заедница на талентирани луѓе кои работат како еден и каде никој не е исклучен, напротив, сите се добредојдени и вклучени. Ќе имате се што ви треба во Белград, како космополитски град полн со забавни активности, услуги и пристапни луѓе.