НАСА именуваше две комерцијални компании на кои им понуди 3,5 милијарди долари за производство на нови вселенски одела кои ќе се користат за патување на Месечината.

Тимовите предводени од Axiom Space и Collins Aerospace добија договори во вредност до 3,5 милијарди долари за развој и испорака на вселенско одело од следната генерација за континуирано присуство на НАСА не само во орбитата во близина на домот, туку и за првите астронаути кои ќе се вратат на Месечината по 50 години.

Компаниите би поседувале вселенски одела, а НАСА би станала клиент, предавајќи ги уздите на она што веќе беше скап, повеќегодишен развој на нов дизајн на вселенски костим кој ќе се користи во програмата Artemis.

Новите одела треба да ги заменат постојните, кои со текот на времето се модифицирани, но се базирани на дизајн стар 45 години од ерата на спејс шатлите. НАСА ќе продолжи да работи на дизајнот за, како што ги нарече Exploration Extravehicular Mobility Units (xEMU) до крајот на фискалната година, споделувајќи информации со двете компании, но потоа ќе се префрли на надзорна улога по септември.

Крајниот резултат ќе биде две уникатни понуди на вселенски одела кои ќе се натпреваруваат за правото да ги користи НАСА на Меѓународната вселенска станица, мисии на Месечината во програмата Artemis и мала вселенска станица Gateway, плус идни мисии на Марс.