Американската Комисија за хартии од вредност (SEC) ја казни Nvidia со 5,5 милиони долари, кои гигантот ќе треба да ги плати.

Според SEC, Nvidia криела информации за тоа колку од графичките картички на компанијата биле продадени на рудари за криптовалути.

Се вели дека Nvidia ги довел во заблуда инвеститорите со извештај за заработката како заработка од „игри“, иако парите дошле од продажба од крипто секторот.

Долго време имаше сомневања дека значителен дел од гејминг графичките картички од залиха се продадени на рудари за криптовалути и тоа не само модели од најновата генерација.

Во минатото, имаше периоди кога цените на криптовалутите растеа, што доведе до недостиг на графички процесори или до огромно зголемување на нивните цени.

SEC тврди дека Nvidia ги довела во заблуда инвеститорите со извештајот за заработката од фискалната 2018 година. Поради ова, на компанијата и беше наложено да плати казна од 5,5 милиони долари.