Како што пазарот на флексибилни телефони станува поконкурентен, Samsung е под постојан притисок да ги подобри и сопствените модели.

Според извештаите од повеќе извори, Samsung планира да додаде поширок екран на Galaxy Z Fold 4, додека траењето на батеријата се чини дека не е подобрено.

Откриена е листа, која покажува дека Galaxy Z Fold 4 ќе има речиси иста батерија како Fold 3. Како и досега, батеријата ќе биде поделена на две ќелии, од кои едната нуди 2002 mAh, додека долгата е 2268 mAh.

Ова значи дека вкупниот капацитет на батеријата е 4275 mAh, додека типичниот капацитет веројатно ќе биде промовиран како 4400 mAh. Galaxy Fold 3 има ист капацитет на батеријата.

Кога станува збор за траењето на батеријата, се чини дека нема да биде идеално за моделите Fold 4. Траењето на батеријата на телефонот Fold 3 не беше ниту особено спектакуларно, иако употребата на понов чипсет треба да овозможи батеријата да трае малку подолго со новиот Fold.

Покрај тоа, дојавувачот Ice Universe понуди илустрација за тоа како би можел да изгледа внатрешниот екран на телефонот Galaxy Z Fold 4. Се очекува поширок сооднос споредено со Fold 3.