Корисниците во САД сега можат бесплатно да гледаат илјадници серии и филмови на YouTube, а финансиската конструкција се заокружува со прикажување реклами. Ова го направи YouTube директен конкурент на стандардните (бесплатни) ТВ канали кои емитуваат филмови и серии, но и на други системи за стриминг базирани на истиот бизнис модел (Peacock, Roku Channel, Tubi).

Моментно се достапни околу 4.000 епизоди од различни серии, како и 1.500 филмови, а базата на достапни серии и филмови постојано ќе се проширува. Достапноста на сите епизоди ќе им овозможи на корисниците на услугите да ги „врзат“ (гледајте ги сите одеднаш), како што е можно на Netflix и другите комерцијални платформи.

До лани, YouTube се обидуваше да го пополни тој дел од понудата со свои програми преку YouTube Originals. Овој систем имаше неколку добри шоуа, но не можеше да се натпреварува со услуги како Amazon Prime Video и Netflix. Затоа YouTube на почетокот на оваа година објави дека се откажува од тоа. А сега е јасно дека уште тогаш планирал да понуди бесплатно гледање филмови и серии, со прикажување на реклами.

Засега е достапен само во САД, но познавајќи го Google, кој е сопственик на YouTube, можеме да очекуваме да ја прошири услугата и во други региони во блиска иднина.