Шведската компанија Volvo објави тригодишна пробна верзија во која неговата Volvo XC40 Recharge EV технологија ќе ја користи шведската такси компанија Cabonline и ќе ги полни безжично на станиците во некој голем град, почнувајќи од Гетеборг.

„Тестирањето на новите технологии за полнење со избрани партнери е добар начин да се проценат алтернативните опции за полнење за нашите идни автомобили“, рече Матс Моберг, шеф на истражување и развој на Volvo.

Системот ќе користи технологии развиени и изградени од Momentum Dynamics. Користи „влошки“ за полнење вградени во асфалтот кои го полнат електричниот автомобил при паркирање.

Подлогата може да испорача „повеќе од 40 kW“ до прилагодената единица на ресиверот во автомобилот. Ова резултира со време на полнење „четири пати побрзо“ од 11 kW на наизменична струја, тврди Volvo.

За да се оптимизира полнењето, автомобилот мора да биде паркиран веднаш над подлогата за полнење. Прилагодените XC40 Recharge автомобили го користат системот на камери од 360 степени на Volvo за да помогнат во усогласувањето при паркирање над базата.

Ова не е прв тест на технологијата за безжично полнење на автомобили во светот. BMW исто така изведуваше слични испитувања, а во 2020 година британската влада поддржа шестмесечна пилот шема вредна 3,4 милиони фунти, според која такси-станицата во Нотингем, Англија може да биде дополнета со приспособени такси возила додека чекаат патници.